Wielkopolska: Masz wątpliwości, czy wszystkie zebrane grzyby są jadalne? Idź do sanepidu

Grzyby trujące fot. Sławek Wąchała

Powiatowe Stacje Sanitarno-Epidemiologiczne zapraszają Wielkopolan na dyżury grzyboznawców. Tradycyjnie już ci specjaliści dyżurują w siedzibach stacji w całym regionie, by uchronić miłośników grzybów przed zatruciem.

Dyżury – bezpłatne – uruchomiła już większość stacji. Grzyboznawcy z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Poznaniu przy ulicy Libelta 36, pok. nr 113 udzielają porad od poniedziałku do piątku w godzinach pracy, od 7.25 do 15.00 oraz w soboty od 12.00 do 16.00.

W Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Koninie przy ul. Noskowskiego 4 i ul. Staszica 16 darmowych porad grzybowych specjaliści udzielają od poniedziałku do piątku w godz. od 8.00 do 14.00.

Z kolei w Lesznie grzyboznawcy przyjmują chętnych od poniedziałku do piątku w godzinach od 9.00 – 14.00 w Laboratorium Badań Żywności PSSE przy ul. Niepodległości 66, piętro I, pokój nr 15.

W Kaliszu porady grzybowe sa udzielane od poniedziałku do piątku w godzinach 9.00 do 14.00 przy Kościuszki 6. Jak informuje Radio Poznań, konsultacje cieszą się bardzo dużym powodzeniem i dziennie zgłasza się nawet kilkanaście osób prosząc, by specjaliści sprawdzili zebrane grzyby.

Niestety, sporo osób przynosi do oceny grzyby niejadalne, najczęściej goryczaki. Niektórzy przynoszą grzyby przejrzałe lub nadgniłe, których nie powinno się ani zbierać, ani jeść, bo mimo że nie trujące – mogą poważnie zaszkodzić. Specjaliści proszą także, by do oceny przynosić całe grzyby, kapelusze i trzonki, by mogli precyzyjnie ocenić przynależność gatunkową.

Warto skorzystać z porady specjalisty – co roku w Polsce mamy do czynienia z wieloma przypadkami zatruć grzybami, które kończą się śmiercią. Konsultacja z fachowcem ze stacji sanitarno-epidemiologicznej pozwoli upewnić się, że zebrane grzyby są jadalne.