Szreniawa zaprasza na Smak Pyry!

Plyndze, szare kluchy i bambrzok – moc atrakcji czeka wszystkich, którzy 6 października zawitają do Muzeum w Szreniawie. Podczas tegorocznej „Poznańskiej Pyry” odbędzie się konkurs „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smak Pyry 2019”.

– Czas zadbać o to, by przywrócić ziemiankowi jego należne miejsce przy stole – mówi Jan Babczyszyn, prezes Polskiej Akademii Smaku, organizator konkursu „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego. „Smak Pyry 2019”. – Konkurs adresowany jest do producentów, przetwórców, właścicieli restauracji, gospodarstw agroturystycznych, którzy potrafią zrobić znakomite plyndze, szare kluchy czy bambrzok.

Kapituła podczas festynu w Szreniawie oceni wszystkie potrawy i przyzna tytuły „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego” w kategorii Smak Pyry 2019. Jak ocenia Krzysztof Korolewicz, znawca i propagator ziemniaków w Polsce, obecnie spośród 150 odmian, ok. 90 jest jadalnych.
– Już czas obalić mity, że ziemniaki wyłącznie tuczą. To pełnowartościowe warzywo, odpowiednio przyrządzone, naprawdę może być ozdobą naszego stołu – mówi. K. Korolewicz.

Konkurs przeprowadzony zostanie w kilku kategoriach: ziemniaki jako produkt, potrawy z ziemniaka, w tym pyry, bambrzok, szare kluchy, plyndze, puree, zupa ziemniaczana.
– A wszystko po to, by stworzyć kulinarny szlak powiatu poznańskiego i przybliżyć mieszkańcom to, co mamy na naszym terenie najlepszego. Zaczynamy od ziemniaków, przed świętami planujemy, wspólnie z Polską Akademią Smaku, zorganizować konkurs na najlepsze potrawy w ryb – mówi Jan Grabkowski, starosta poznański i patron honorowy konkursu.

Niedziela w Szreniawie to nie tylko konkurs. W godzinach od 11 do 17 organizatorzy przygotowali dla wszystkich wiele atrakcji i niespodzianek – oczywiście z ziemniakiem w roli głównej…

Zaplanowano między innymi: ręcznych zbiór ziemniaków z udziałem mieszkańców, zbiór mechaniczny (konną, gwiazdową i elewatorową kopaczką oraz kombajnem ziemniaczanym). Będzie okazja zobaczyć naczynia ceramiczne do ziemniaków i lokomobilę parową „Hipolina” (H. Cegielski) w czasie pracy. Każdy może spróbować potraw tradycyjnej kuchni wielkopolskiej, a także z innych regionów Polski i świata (z USA, Węgier, Niemiec).

Atrakcji nie zabraknie również dla najmłodszych. Będą zajęcia interaktywne; wyplatanie koszyków, nauka jazdy i parada na bicyklach z Łodzi, a także konkurs z nagrodami z wiedzy o ziemniakach..

PP, el

Podziel się: