Ptasia grypa w Wielkopolsce. Wojewoda: “wirus nie jest niebezpieczny dla ludzi”

Kolejne przypadki występowania ptasiej grypy na terenie Wielkopolski doprowadziły do tego, że część mieszkańców województwa zaczęła się obawiać czy wirus nie jest dla nich groźny.

Z tego też powodu Łukasz Mikołajczyk, wojewoda wielkopolski, wystosował apel do mieszkańców, w którym przypomina m.in. podstawowe zasady zachowania higieny oraz bioasekuracji. – Wirus ptasiej grypy nie jest niebezpieczny dla ludzi. Do tej pory nie notowano przeniesienia infekcji na człowieka – wyjaśnia wojewoda, dodając, że człowiek jeżeli nie zachowuje odpowiednich środków bezpieczeństwa może jednak przenosić wirusa, chociażby na odzieży. I mimo, że on nie zachoruje to istnieje ryzyko, że w ten sposób zarażą się kolejne ptaki.

– W celu zminimalizowania ryzyka przeniesienia wirusa należy przestrzegać podstawowych zasad higieny oraz bioasekuracji przy obsługiwaniu drobiu, tj. unikać kontaktu z ptakami – pamiętajmy, że zarazić się można nawet poprzez dotknięcie piór chorego ptaka, zachowujmy czujność podczas spacerów w parkach; w kontakcie z ptakami (np. w gospodarstwach, gdzie hodowany jest drób) należy używać jednorazowych rękawiczek; myć ręce po każdorazowym zetknięciu z ptactwem, zarówno dzikim, jak i hodowlanym; ptasie jaja i mięso drobiowe należy trzymać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, aby nie miały styczności z inną żywnością; unikać spożywania surowego jajka; myć dokładnie z użyciem detergentu wszystkie przedmioty, które miały kontakt z surowym drobiem (deski, noże, talerze); pamiętać, że zamrożenie mięsa nie niszczy wirusa ptasiej grypy; spożywać mięso drobiowe, przetwory drobiarskie i jaja poddane odpowiedniej obróbce cieplnej w temperaturze minimum 70 st. C (wirus ptasiej grypy w tej temperaturze ginie); zadbać o to, aby dzieci unikały miejsc bytowania dzikiego ptactwa, ferm drobiu oraz innych miejsc jego przetrzymywania lub karmienia; nie dotykać padłych lub sprawiających wrażenie chorych ptaków; nie karmić dzikich ptaków prosto z ręki, a także nie dopuszczać, by siadały one na rękach lub ramionach – wymienia wojewoda.

Należy też dodać że, jak informuje Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny, w dalszym ciągu prowadzony jest wzmożony nadzór nad sprzedażą mięsa drobiowego. – Warto pamiętać także o wykonaniu szczepienia ochronnego przeciwko grypie sezonowej przed sezonem grypowym lub w jego trakcie, co zminimalizuje ryzyko zakażenia się wirusami grypy i uchroni przed wystąpieniem powikłań choroby – podsumowuje wojewoda.

0 0 votes
Oceń artykuł
guest
2 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze