koncepcja placu Wolności wg UGO Architecture fot. Estrada Poznańska

Poznań: Plac Wolności zatętni życiem. W przyszłym roku

Strefa koncertowa, gastronomiczna i odpoczynku, które będą działały od kwietnia do października. Tak będzie wyglądał plac Wolności według koncepcji pracowni UGO Architecture, które wygrała konkurs Estrady Poznańskiej.

Założeniem projektu i konkursu było stworzenie koncepcji sezonowego zagospodarowania placu Wolności na potrzeby kulturalne, rekreacyjne i gastronomiczne, które tętniłyby życiem przez cały sezon, to znaczy od kwietnia do października 2022. Czyli dokładnie wtedy, kiedy na Starym Rynku będą toczyły się prace remontowe nawierzchni, co sprawi, że będzie częściowo wyłączony z użytku.

– Zależało nam szczególnie na dobrym zaplanowaniu infrastruktury gastronomicznej, tak by zaplanowana na ten rok modernizacja płyty Starego Rynku, była mniej odczuwalna, zwłaszcza dla restauratorów – mówi Małgorzata Kempa, dyrektorka Estrady Poznańskiej. – Najważniejsza była dla nas funkcjonalność placu, mobilność elementów, pozwalająca na organizację różnorodnych wydarzeń. Zależy nam, by to miejsce jak najlepiej służyło mieszkańcom i mieszkankom miasta.

W konkursie udział wzięły 4 pracownie: 1050 Pracownia Architektury, Pracownia architektoniczna Insomia, A2P2 Architektura&Planning i UGO Architecture. Sąd konkursowy, biorąc pod uwagę oczekiwania oraz potrzeby użytkowników i użytkowniczek tego miejsca wybrał projekt przygotowany przez pracownię UGO Architecture o nazwie “Przystanek Rynek”.

“Wyróżnikiem pracy o nazwie „Przystanek Rynek” jest różnorodna i dająca się zmiennie oraz wygodnie kształtować aranżacja placu” – czytamy w uzasadnieniu rozstrzygnięcia. – “Dobrze przemyślane mobilne elementy z zielenią lub miejscami wypoczynku da się łatwo przestawiać, by w razie potrzeby uwolnić płytę placu z myślą o większych wydarzeniach.

Funkcjonalnie i estetycznie rozwiązany jest pawilon gastronomiczny usytuowany centralnie po północnej stronie – w „martwej strefie” placu, przy wjeździe na podziemny parking. Miejsce na występy, zgodnie z wieloletnimi przyzwyczajeniami, znajduje się przy Arkadii. Znaczącym akcentem są pylony z literami tworzącymi napis, pomyślane jednocześnie jako maszty dla „żagli” zacieniających strefę gastronomiczną”.

Zwycięzca otrzyma nagrodę w wysokości 8 tysięcy złotych brutto, a jego koncepcja zostanie wdrożona w życie na wiosnę przyszłego roku.

2.3 4 votes
Oceń artykuł
guest
1 Komentarz
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze