czwartek, 28 marca, 2024

Poznań: Koronawirus a agroturystyka, czyli badania Uniwersytetu Przyrodniczego

Wydawałoby się, że czasie pandemii agroturystyka będzie przeżywać rozkwit. Bo gdy podczas odpoczynku trzeba się izolować od ludzi, to agroturystyka będzie najlepsza. Okazuje się tak właśnie myśli wielu z tych, którzy planują wypoczynek.

Pandemia covid-19 wywarła silny wpływ na funkcjonowanie wielu sektorów gospodarki, jednakże sektorem, który został szczególnie dotknięty jest sektor (agro)turystyczny – wynika z badań prowadzonych przez zespół z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu i SGGW w Warszawie na temat planów turystycznych Polaków w czasie pandemii.

Respondentom, którzy planują realizację przynajmniej jednego wyjazdu w celach turystycznych, zadano pytanie, czy wypoczynek w gospodarstwie agroturystycznym w czasie pandemii covid-19 to dobry pomysł? Wyniki wskazują, że zdaniem zdecydowanej większości (74,8%) badanych respondentów jest dobry pomysł. Jedynie 19,9% badanych nie miała zdania w tej kwestii, a nieliczni uznali to za raczej zły pomysł (5,75%).

Istotną częścią badań było rozpoznanie, co skłania ludzi do wyboru gospodarstwa agroturystycznego jako miejsca wypoczynku w okresie pandemii koronawirusa. Głównym powodem wyboru tych obiektów jest potrzeba wypoczynku w ciszy i spokoju (70,6%), jakość pożywienia serwowanego przez agroturystycznych operatorów (46,4%) czy konkurencyjność cenowa ich oferty (35,4%). Ważną kwestią dla badanych była również możliwość wyjazdu z małymi dziećmi, dla których pobyt w gospodarstwie agroturystycznym to możliwość kontaktu z zwierzętami gospodarskimi czy możliwość poznania tradycyjnych zwyczajów i obyczajów panujących na wsi.

Osoby ankietowane zapytane zostały również, jakich działań dla poprawienia bezpieczeństwa w czasie pandemii oczekują od właścicieli gospodarstw agroturystycznych. Wyniki badań wskazują, że dla badanych na pierwszym miejscu jest dezynfekcja pomieszczeń wspólnych oraz szeroka dostępność płynu do dezynfekcji rąk. Często pojawiały się także opinie dotyczące konieczności ograniczenia zarówno maksymalnej liczby turystów nocujących jednocześnie w gospodarstwie, jak również zmniejszenia liczby osób przebywających w tym samym czasie w pomieszczeniach ogólnodostępnych.

Przeprowadzona analiza wykazała, że respondenci planujący wypoczynek w gospodarstwie agroturystycznym to w większości kobiety (67,9%), legitymujące się w zdecydowanej większości wyższym wykształceniem (85,9%). Respondenci wybierające agroturystykę jako cel swojego wyjazdy turystycznego to także osoby, które posiadają dzieci (64.1%) i w większości na co dzień mieszkają w miastach.

Podsumowując: wypoczynek na wsi w gospodarstwie agroturystycznym w czasie pandemii covid-19 jak i po będzie cieszył się rosnącym zainteresowaniem wśród turystów pragnących wypocząć w bezpiecznych warunkach na łonie natury. Z pewnością dużym zainteresowaniem będą cieszyły się wyjazdów typu agro-break (agri-break) czyli krótkoterminowy wyjazd na wieś, np. na weekend do gospodarstwa agroturystycznego, w celu spokojnego wypoczynku na łonie natury i z dala od tłumów.

Praca ukazała się w czasopiśmie Agriculture, w wolnym dostępie, czyli każdy zainteresowany może ją w całości przeczytać.

UPP, el

Strona głównaBiznes i FinansePoznań: Koronawirus a agroturystyka, czyli badania Uniwersytetu Przyrodniczego