Stary Rynek

Poznań: Będą badania archeologiczne na Starym Rynku. Ale dopiero jesienią

Władze miasta zadecydowały, że z rozkopaniem rynku, od czego zaczęłyby się prace, poczekają na zakończenie sezonu. Chodzi o to, by restauratorzy mieli czas na odrobienie strat po kilkumiesięcznym zamknięciu spowodowanym koronawirusem.

– Wiemy, że pandemię koronawirusa szczególnie mocno odczuła branża gastronomiczna – mówi Mariusz Wiśniewski, zastępca prezydenta Poznania. – Okres letni, nawet licząc obowiązujące ograniczenia, to czas, kiedy można choć trochę odbudować się finansowo. W związku z tym zdecydowaliśmy się przesunąć prace archeologiczne na Starym Rynku, które miały rozpocząć się w lipcu.

Prace miały toczyć się wzdłuż Domków Budniczych, czyli w miejscu, gdzie codziennie przechodzi najwięcej turystów i mieszkańców, a część z nich zatrzymuje się, by obserwować każdego południa trykające się na wieży Ratusza koziołki.

Rozpoczęcie badań archeologicznych, które miały być zrealizowane przed rozpoczęciem przebudowy rynku przesunięto na październik, po wysokim sezonie turystycznym. Wtedy to przy Domkach Budniczych powstanie wykop, w którym docelowo zlokalizowany zostanie zbiornik retencyjny. Wyprzedzające prace archeologiczne są niezbędne i będą realizowane w sposób zbliżony do badań przeprowadzonych w 2015 roku a ich celem jest sprawdzenie tej przestrzeni pod kątem zabytków i istniejących warstw kulturowych.

Uciążliwości towarzyszące prowadzonym badaniom archeologicznym odczuwalne będą szczególnie na początku ich trwania. Związane będą z potrzebą wjazdu ciężkiego sprzętu celem należytego zabezpieczenia wykopu. Pozostały okres prac badawczych nie będzie generował uciążliwości związanych z hałasem.

Spotkania i rozmowy z przedstawicielami branży turystycznej, hotelowej i restauracyjnej trwają od dłuższego czasu i rozpoczęły się jeszcze na długo przed wybuchem pandemii. Te ostatnie odbywały się m.in. w ramach inicjatywy “okrągłego stołu” posła Franciszka Sterczewskiego. Miasto zadeklarowało wolę współpracy z branżą turystyczną i restauracyjną i organizację roboczych, cyklicznych spotkań. Celem kolejnych spotkań będzie omówienie przygotowań do inwestycji i rozwiązywanie bieżących problemów. Część spośród zgłoszonych postulatów udało się uwzględnić już na tym etapie, pozostałe wymagają głębszej analizy z udziałem generalnego wykonawcy inwestycji.

Pośród już uwzględnionych postulatów jest budowa platform widokowych na potrzeby obsługi turystycznej, umożliwiających zatrzymanie się i obserwację prac na płycie Rynku oraz umieszczenie tablic informacyjnych.

Zasadnicza przebudowa płyty Starego Rynku ma rozpocząć się w 2021 po sezonie letnim. Zgodnie z harmonogramem, zakończenie inwestycji planowane jest na wiosnę 2023 roku. Miasto zamierza w miarę możliwości udostępniać restauratorom inne przestrzenie wokół Starego Rynku.
– Inwestycja uzyskała dofinansowanie unijne i nie może zostać przesunięta w czasie – zaznacza Wiśniewski.

Przesunięcie prac badawczych na Starym Rynku to nie jedyne udogodnienia jakie otrzymali restauratorzy prowadzący działalność gospodarczą w tym miejscu. W związku z pandemią ustalono preferencyjne stawki za najem powierzchni ogródka gastronomicznego oraz zmniejszenie wysokości kaucji. Dla usprawnienia realizacji umów najmu i w celu mobilizacji działań restauratorów po okresie epidemii covid-19, wprowadza się stawkę promocyjną tj. 0,30 zł netto miesięcznie + VAT za 1 m kw. powierzchni najmu – do 30 czerwca. Stawka ta obowiązywała także za maj, niezależnie od dnia rozpoczęcia obowiązywania umowy.

Między 1 lipca a 31 października tego roku przedsiębiorcy mają płacić połowę standardowej stawki, tj. 20 zł netto miesięcznie + VAT za 1 m kw. powierzchni najmu. W przypadku najemców, którzy ze względu na ograniczenia przestrzenne, bezpieczeństwa publicznego lub estetyki, mogą prowadzić ogródki gastronomiczne lub stoiska promocyjne jedynie w formie stołów i krzeseł, bez podestów i innych elementów opłata wynosi 50% standardowej stawki, tj. 10 zł netto miesięcznie + VAT za 1 m kw. powierzchni najmu.

O około ⅓ zmniejszono również kaucję zabezpieczającą w sezonie 2020, w przypadku najemców, którzy w roku poprzednim przestrzegali zasad urządzania i funkcjonowania ogródków, w tym zasad współżycia społecznego, nie zalegali z płatnością czynszu najmu przez okres dłuższy niż 14 dni. Kaucja dla ich wynosi 2000 zł. Dla tych, którzy podejmują się po raz pierwszy prowadzenia ogródka gastronomicznego lub stoiska promocyjnego kwota kaucji mieści się między 2000 a 3300 zł.

UMP, el

Dodaj komentarz

avatar