Wielkopolska: Upały? WITD kontroluje przewóz żywności

kontrola fot. WITD

Inspektorzy Wielkopolskiej Inspekcji Transportu Drogowego 20 lipca kontrolowali samochody przewożące żywność. Sprawdzali, czy łatwo psujące się towary są przewożone w odpowiedniej temperaturze.

Kontrola odbywała się po dwóch stronach autostrady A2.
„Upały w Wielkopolsce przez kilka ostatnich dni dawały się wszystkim we znaki. Dla żywności przewożonej w złych warunkach temperaturowych oznaczałoby to jej popsucie, a dla konsumentów w najlepszym przypadku dolegliwości żołądkowe” – wyjaśnia WITD Poznań. – „Właśnie dlatego, żeby sprawdzić warunki, w jakich przewożone były łatwo psujące się artykuły spożywcze, inspektorzy z Poznania, Leszna, Gniezna i Konina sprawdzali 20 lipca pojazdy chłodnie”.

Na szczęście dla nas wszystkich wielkopolskie „krokodyle” nie natrafiły na żaden podejrzany ładunek i nie miały zastrzeżeń, co do warunków przewozu łatwo psującej się żywności – wszystkie spełniały normy określone w umowie ATP.
„Termometry pokazywały prawidłowe temperatury wewnątrz ładowni, a rejestratory prawidłowe warunki chłodzenia” – wyliczają inspektorzy. – „Tak więc ładunki mrożonych ryb czy koncentratów soków owocowych wypadały bardzo dobrze”.

Niestety, choć w kwestii warunków przewozu żywności nie było zastrzeżeń, to jednak przy okazji kontroli wyszło na jaw, że kilku kierowców skróciło sobie dzienne odpoczynki i przekraczało maksymalny czas jazdy dziennej. Jeden z kierowców, obywatel Tadżykistanu, otrzymał w sumie 900 zł mandatów, a wobec firmy wszczęto postępowanie administracyjne na kwotę 1,100 zł.

Podziel się: