kiełbaski fot UPP

Wielkopolska: Turystyka kulinarna, czyli gdzie po bułczankę i leberkę

Sprawa jest na tyle poważna, że zajęli się nią naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego. Ich zdaniem w Wielkopolsce mógłby powstać szlak kulinarny poświęcony właśnie wyrobom z tutejszej wieprzowiny.

O tym właśnie traktuje artykuł badaczy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznania, który ukazał się na łamach międzynarodowego czasopisma naukowego “Sustainability”.
– W pracy przedstawiono pomysł szlaku kulinarnego „Najlepsza wieprzowina w Wielkopolsce”, jest to szlak oparty na produkcie lokalnym, w tym na rodzimej rasie świń – Złotnicka Biała – podkreśla dr inż. Jarosław Uglis z Katedry Turystyki Wiejskiej Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Turystyka kulinarna stanowi ważny element branży turystycznej, która cieszy się coraz większą popularnością wśród turystów krajowych i zagranicznych. W przypadku turystyki kulinarnej kardynalną rolę odgrywa autentyczność oferowanych produktów oraz miejsce ich wytwarzania, ponieważ jest to jeden z dominujących atrybutów turystyki kulinarnej.

Wielkopolska jest regionem o bogatych tradycjach kulinarnych. Poza cebulą i ziemniakami (pyrami), jednym z produktów charakterystycznych dla tego regionu jest produkcja wieprzowiny. Mięso wieprzowe stanowi składnik wielu produktów tradycyjnych wytwarzanych według tradycyjnych receptur, są to m.in.: salcesony: białe, czarne i ozorowe, kaszanki, bułczanki, szynki, wędzonki, pieczone udźce i kiełbasy.

Biorąc pod uwagę dziedzictwo kulturowe i kulinarne Wielkopolski podjęto próbę opracowania nowego produktu turystycznego: Szlak kulinarny „Najlepsza wieprzowina w Wielkopolsce”. Wyznaczając przebieg trasy nowego szklaku kulinarnego autorzy uwzględnili producentów przetworów z wieprzowiny, gospodarstwa agroturystyczne, w których utrzymuje się trzodę chlewną i przygotowuje potrawy z ich mięsa, restauracje, w których serwuje się potrawy z wieprzowiny oraz miejsca, w których odbywają się festiwale i święta związane z wieprzowiną. Autorski przebieg szlaku obejmuje dwa warianty jego zwiedzania, trasa krótka obejmująca pięć miejsc związanych z wielkopolską wieprzowiną lub do wyboru dwie dłuższe trasy.

Autorzy proponują rozpoczęcie podróży kulinarnej od zwiedzenia Muzeum Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, gdzie turyści mogą zobaczyć żywe zwierzęta, w tym świnie razy złotnickiej. Kolejnym punktem na mapie szlaku stanowią miejscowości, w których można nabyć produkty tradycyjne i regionalne z wieprzowiny, m.in.: kiełbasę białą parzoną wielkopolską, kiełbasę grodziską, pasztetową grodziską, salceson ozorkowy grodziski, bułczankę grodziską, kiełbasę nowotomyską, leberkę wielkopolską, wielkopolską wieprzowinę złotnicką – udziec pieczony ze świni złotnickiej i inne. Na zakończenie wojaży kulinarnych autorzy proponują wizytę w Muzeum Gospodarki Mięsnej w Sielinku.

A ponieważ coraz więcej ludzi podróżuje z powodu motywów kulinarnych – lokalne wielkopolskie produkty, potrawy i lokalni przetwórcy mogą się stać dla nich atrakcją – a producentom wieprzowiny zapewnić dodatkowe źródła zbytu.

UPP, el

Dodaj komentarz

avatar