Smaki Regionów: smakosze muszą tu być!

Do najsmaczniejszych poznańskich targów co prawda zostało jeszcze trochę czasu, bo rozpoczynają się dopiero 29 września. Ale warto wcześniej zapoznać się z programem, żeby niczego nie przegapić. A będzie się działo wiele ciekawych i pysznych rzeczy!

Targi Smaki Regionów to kulinarne El Dorado pełne oryginalnej i smacznej żywności. Produkty przygotowywane w oparciu o dawne receptury, ekologiczne, zgodne z trendem slow food – tego właśnie mogą spodziewać się goście targowi. Warto również pamiętać, że jest to także wydarzenie dla współczesnych, bardzo świadomych konsumentów, przykładających dużą wagę do spożywanych produktów i poszukujących tych, które mają ekologiczne pochodzenie czy też ich produkcja jest potwierdzona certyfikatem.

A czym będą kusić wystawcy tegorocznej edycji? Na pewno nie zabraknie tradycyjnego pieczywa, serów, wędlin, miodów, powideł i wielu innych przysmaków. Smakosze słodkości również znajdą coś dla siebie. Na stoisku województwa dolnośląskiego będzie można m.in. zakupić pierniczki wypiekane na miodzie lipowym – symbol Szlaku Cystersów – nagrodzone w konkursie „Najlepszy Smak Dolnego Śląska 2016” podczas festiwalu „Europa na widelcu”, a także ręcznie wypiekane pierniki, które wyróżnia nietypowy, trójwymiarowy kształt oraz misterny, koronkowy styl zdobienia.

Szukasz oryginalnego jedzenia, przygotowanego sporządzonego ze starych, dawnych receptur? Przyjdź na targi i poznaj smak najlepszych produktów – ekologicznych, przygotowanych w rytmie slow, regionalnych. Co roku ta unikatowa żywność, której nie znajdziemy na półkach sklepowych, prezentowana jest przez blisko 200 wystawców – lokalnych producentów z całej Polski.

Targi to jednak nie tylko gotowe produkty i dania. Warto będzie zajrzeć na Scenę Kulinarną, która jest nieodłącznym elementem imprezy. To tutaj mistrzowie kuchni będą gotować na żywo tradycyjne i regionalne potrawy, a wszyscy chętni będą mogli podpatrzeć sekrety mistrzów, no i poznać dania, o których nawet nigdy nie słyszeli, i może nawet włączyć je do domowego jadłospisu? Podjęcie decyzji z pewnością ułatwi fakt, że przygotowanie każdego z regionalnych dań zakończy degustacja…

Na targi można się wybrać z dziećmi – będą na nich czekały specjalnie przygotowane atrakcje: warsztaty, animacje, zgadywanki i oczywiście smakołyki. Poprzez zabawę maluchy nauczą się zdrowych nawyków żywieniowych i zobaczą, jak różnorodna jest kuchnia polska. To z pewnością zaprocentuje w przyszłości – choćby w jedzeniu marchewki czy brokułów bez grymaszenia…

Smaki Regionów odbędą się w dniach 29 września – 1 października 2018, w pawilonie 3A (wejście od ulicy Bukowskiej). W sobotę i niedzielę będą otwarte od 10.00 do 18.00, a w poniedziałek od 10.00 do 17.00.

Mat. pras. MTP. Fot. MTP

0 0 vote
Oceń artykuł
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze