Jezioro Malta - odłów ryb fot. Sławek Wąchała

Poznań: W Malcie trwa… wielkie łowienie ryb

19 ton – tyle właśnie wyłowili rybacy z Malty podczas ostatniego czyszczenia dna zbiornika. Teraz także przystąpili do połowów, zanim w jeziorze ukaże się dno.

Malta to sztuczne jezioro, z którego raz na cztery lata jest spuszczana woda, by wyczyścić dno i usunąć namuł, a także przeprowadzić prace konserwacyjne dna i brzegów jeziora oraz urządzeń, które się w nim znajdują.

W Malcie jest około 2 milionów metrów sześciennych wody, więc spuszczanie wody trwa kilka miesięcy, a zanim pokaże się dno – trzeba też odłowić wszystkie żyjące w jeziorze ryby. Ze względu na ilość – przypomnijmy, że cztery lata temu, podczas poprzedniego czyszczenia, było to 19 ton – to wielka operacja, która potrwa kilkanaście dni. Rybacy już przystąpili do pracy.

Co można złowić w Malcie? Głównie ryby drapieżne, sandacze i szczupaki. To głównie tymi gatunkami zarybia się Maltę i nie bez powodu: drapieżniki zjadają ryby żywiące się fitoplanktonem, co sprawia, że w Malcie dominuje zooplankton, a dzięki niemu woda jest czystsza. Znacznie rzadziej dochodzi też do jej zakwitów, co ma duże znaczenie zwłaszcza w czasie sezonu kąpielowego, bo Malta jest przecież popularnym kąpieliskiem.

Wyłowione ryby trafią do dębińskich stawów, Cybiny i jeziora Kierskiego. A gdy już woda całkowicie opadnie, co powinno nastąpić jeszcze w grudniu, wówczas rozpocznie się sprzątanie dna jeziora. To także poważna operacja: cztery lata temu z Malty usunięto ponad 20 ton śmieci i około 2500 ton namułów.

el

0 0 vote
Oceń artykuł
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze