Sprawdzanie zgód TCF
środa, 24 kwietnia, 2024

Poznań: Światowy Tydzień Kuchni Włoskiej

Poznań przyłącza się do świętowania Światowego Tygodnia Kuchni Włoskiej. Do miasta przyjechali bolońscy kucharze, którzy podzielą się swoją wiedzą i umiejętnościami z restauratorami.

Światowy Tydzień Kuchni Włoskiej obchodzony jest 18-24 listopada. Z tej okazji do Poznania przyjadą bolońscy kucharze, by podzielić się z poznańskimi restauratorami wiedzą i umiejętnościami, dzięki którym włoska kuchnia jest uwielbiana na całym świecie. W studiu kulinarnym restauracji Dąbrowskiego 42 odbędą się dwudniowe, bezpłatne warsztaty kulinarne dla profesjonalistów. Poprowadzą je szefowie kuchni: Mario Ferrara z restauracji “Scacco Matto” i Alessandro Gozzi z “Trattoria Bertozzi”. Wspólnie z kucharzami z Bolonii gotować będą szefowie poznańskich restauracji, kucharze i pasjonaci kuchni włoskiej. Warsztaty odbywają się 18 i 19 listopada w godzinach 11:00-14:00.

Do Poznania przyjadą również: Aldo Amati, ambasador Włoch w Polsce i Lugi Iannuzzi, pierwszy sekretarz Ambasady Włoch.
– Łączy nas 100 lat relacji dyplomatycznych między Polską i Włochami, dlatego cieszę się, że mamy zaszczyt gościć w Poznaniu ambasadora Włoch – mówi Jacek Jaśkowiak, prezydent Poznania. – 5 grudnia mijają 2 lata od podpisania przez Miasto umowy o współpracy z Bolonią. To miasto, od którego warto się uczyć. Bolonia tak jak Poznań stawia na zrównoważony rozwój, budując strategię opartą na wzmacnianiu społeczeństwa obywatelskiego. Dobre praktyki Bolonii w zakresie nowoczesnej gospodarki, turystyki, kultury i oświaty stanowią dla nas inspirację.

Współpracę polsko-włoską w ramach Światowego Tygodnia Kuchni Włoskiej przypieczętuje oficjalne spotkanie 19 listopada w Sali Białej Urzędu Miasta Poznania. Poza przedstawicielami ambasady gościć będą na nim również przedstawiciele Bolonii: prof. Fausto Tinti, zastępca prezydenta miasta i Giuseppe De Biasi, dyrektor Gabinetu Prezydenta Miasta.

– Bolonia to ciekawy partner, szczególnie w zakresie wymiany kulturalnej, akademickiej, ale i nowoczesnych technologii – mówi Iwona Matuszczak-Szulc, dyrektor Wydziału Rozwoju Miasta i Współpracy Międzynarodowej. – Warto podkreślić, że region Emilia Romania, którego stolicą jest Bolonia, współpracuje też z Województwem Wielkopolskim w ramach działań Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego. Mam nadzieję, że tegoroczne spotkanie zapoczątkuje tradycję corocznych wydarzeń włosko-polskich w Poznaniu.

Wydarzenie jest bezpłatne dzięki zaangażowaniu Ambasady Włoch i Włoskiego Instytutu Kultury z Warszawy.

UMP, el

Strona głównaLifestylePoznań: Światowy Tydzień Kuchni Włoskiej