Poznań: Smak Pączka 2020

Pączki tradycyjne smażone, z konfiturą z róży, ale także i fantazyjne wariacje na temat tego popularnego ciastka. Powiat poznański zaprasza na konkurs Powiatu Poznańskiego – Smak Pączka 2020”.

Impreza odbywa się na targach Tour Salon, a ma wyłonić najlepsze pączki w powiecie. Kapituła konkursu, między godziną 13.00 a 15.00 oceni wyroby cukiernicze. Laureatów, którzy otrzymają także certyfikaty, poznamy tego samego dnia około godziny 16.15.

O certyfikat, a tym samym tytuł „Najlepszego Smaku Powiatu Poznańskiego – Smaku Pączka 2020” mogą ubiegać się cukiernie, piekarnie, restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, koła gospodyń wiejskich i inne zakłady gastronomiczne z terenu powiatu poznańskiego. Warto podkreślić, iż konkurs jest także otwarty dla podmiotów z Wielkopolski, które mogą startować w rankingu, jednak certyfikatu nie otrzymają. Ważne jest także to, aby zgłaszany produkt był dostępny na rynku ciągle bądź sezonowo.

– Liczymy na pomysłowość zgłaszających – mówi Jan Babczyszyn z Polskiej Akademii Smaków.
Organizatorem Konkursu „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego. – Zaskoczeniem dla wszystkich podczas minionych edycji naszych konkursów były… lody z ziemniaków. Może i tym razem będzie okazja spróbować także ziemniaczanych pączków…?

Jeden pączek z dżemem ma około 300 kcal. Aby go spalić trzeba poświęcić 25 minut na grę w squasha, 35 minut na maszerowanie z kijkami, czyli nordic walking, bądź przez 90 minut się gimnastykować. Dla wszystkich, których ta perspektywa odstrasza od rozkoszowania się smakiem pączka, jest ratunek. Otóż wielu twierdzi, że w tłusty czwartek pączki nie tuczą, a niezjedzenie choć jednego słodkiego smakołyku może doprowadzić do tego, że pozbędziemy się szczęścia. Tym bardziej trzeba więc wybrać najlepszy wyrób, a to znaczy, że warto wybrać się na targi i dowiedzieć, który to pączek w powiecie jest naprawdę najlepszy…

„Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego” jest cyklicznym wydarzeniem konkursowym, dzięki któremu zostanie uruchomiony szlak kulinarny „Smaki Powiatu Poznańskiego”. Pierwszą pilotażową imprezą był konkurs zorganizowany podczas październikowej „Poznańskiej Pyry” o tytuł „Najlepszego Smaku Powiatu Poznańskiego – Smaku Pyry 2019” w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie. Kolejne edycje to dwa konkursy na produkty i potrawy kojarzone ze świętami Bożego Narodzenia – ”Smak Piernika” i „Smak Ryby”. Odbyły się one podczas jarmarku bożonarodzeniowego również w Muzeum Narodowym w Szreniawie.

Organizatorem konkursu jest Stowarzyszenie Polska Akademia Smaku z siedzibą w Poznaniu. Głównym partnerem konkursu są Targi TOUR SALON, partnerem konkursu jest też Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna (PLOT). Konkurs odbywa się pod honorowym patronatem starosty poznańskiego.

Powiat Poznański, el

12
Dodaj komentarz

avatar
Jerzy Wróbel
Jerzy Wróbel

Uwaga tym razem (wobec “poznańskiej tolerancji”) mogą być nadziewane czymś z lgtb – bleee.
Po tęczowym zalewie Poznania , po niszczeniu tradycyjnych wartości taka oferta jest podejrzana .
Ktoś trafnie określił współczesny wizerunek Poznania- to tak jakby ktoś zapraszał rodzinę do burdelu na uroczysty obiad.

Dana Starosta
Dana Starosta

Wróbel…. Uważaj, bo mozesz byc nadzieniem… w róble nie sa w cenie

Dorota Mikolajczak
Dorota Mikolajczak

Kochani trochę tolerancji po co się obrzucać nawzajem inwektywami .Najbardziej potrzeba w dzisiejszych czasach życzliwości międzyludzkiej.