Sprawdzanie zgód TCF
środa, 24 kwietnia, 2024

Poznań: Piekarz z Jeżyc pojechał na Ukrainę. Piec chleb i odbudować piekarnię w Buczy

500 kg mąki i wszystko, co może się przydać do naprawy piekarni – z takim wyposażeniem Jacek Polewski z jeżyckiej piekarni Czarny Chleb, pojechał na Ukrainę, Do Buczy, by piec tam chleb i pomagać mieszkańcom w odbudowie piekarni.

Od samego początku, gdy zaczęła się wojna, Jacek Polewski i Czarny Chleb zaczęli zbierać pieniądze na pomoc Ukrainie. W piekarni zawisła ukraińska flaga, a wszystkie pieniądze ze sprzedaży chleba “Borodynsky” zostały przeznaczone na ten cel.

Po tym, gdy świat obiegły informacje o masakrze w Buczy, pan Jacek zadecydował, że powinien zrobić więcej i uruchomił na portalu zrzutka.pl zrzutkę pod nazwą: “Odbudowa piekarni w Buczy koło Kijowa”.
“To, co wydarzyło się w Buczy dotknęło się nas po wielokroć” – czytamy w opisie zrzutki. – “Od razu pojawiła się myśl “Jedziemy do Buczy. Tam zapewne jest piekarnia, którą trzeba odbudować i wypiekać chleb. Lubie ŻĄDAJĄ CHLEBA. Plan jest prosty. Ładujemy 500 kg mąki żytniej i jedziemy piec chleb CEGŁA dla żołnierzy i ludności cywilnej. Dzięki znajomym, mediom społecznościowym i podobno radiu w Kijowie odezwało się do nas kilka “rzemieślniczych piekarń” otwartych na wspólne działanie, i nie tylko”.

https://www.facebook.com/jacek.polewski.7/posts/10221820254643202

Poznańskiemu piekarzowi udało się skontaktować z właścicielem piekarni w Buczy i to tam zakotwiczą podczas swojej akcji – w Kijowie problemów z zaopatrzeniem nie ma, ale w mniejszych miejscowościach, jak Bucza, nadal jest problem i chleba brakuje. Pomogą też naprawić piekarnię, na szczęście zniszczenia nie są wielkie, okupanci głównie zrobili bałagan i zabrali formy do pieczenia.

Z wyjazdem musieli poczekać do czasu, aż Bucza zostanie sprawdzona przez saperów, bo Rosjanie zostawili w niej sporo mini niewybuchów, ale gdy tylko okazało się to możliwe, czyli w nocy z 13 na 14 kwietnia, zapakowali mąkę i ruszyli w drogę.

“Jeśli chcesz pomóc to proszę o wpłaty na konto” – czytamy na zrzutka.pl. – “1 worek mąki żytniej BIO to 100 zł, 1 worek = 25 kg mąki, czyli 50 chlebów żytnich cegła. Wszystkie pieniądze przekażemy piekarni w Buczy”. Pomysłodawcom już udało się zebrać prawie 20 tysięcy złotych i to błyskawicznie, bo do czasu zakończenia zbiórki zostało jeszcze 27 dni. Zakładali, że zbiorą 10 tysięcy…

Zrzutka jest zilustrowana zdjęciem piekarza z Kijowa, który w czasie wojny wymyślił nowy przepis na chleb. Nazywa się “Czornobaiwski”, na cześć lotniska, gdzie ukraińska armia kilkakrotnie zniszczyła rosyjski sprzęt.

Strona głównaLifestylePoznań: Piekarz z Jeżyc pojechał na Ukrainę. Piec chleb i odbudować piekarnię...