Ogródki czekają 1

Poznań: Ogródki już czekają!

Na Starym Rynku już gotowe stoliki i parasole – na Wrocławskiej na razie tylko parasole. I wszyscy czekają na 18 maja, pierwszy dzień ponownego otwarcia lokali. Oczywiście – z ograniczeniami z powodu koronawirusa.

Przypomnijmy, jakich reguł trzeba – zgodnie z wytycznymi rządu – przestrzegać w lokalach gastronomicznych. Dotyczy to nie tylko ogródków, ale też sal i lokali w galeriach handlowych, bo i one będą mogły być otwarte.

Usługa na miejscu:
– przynoszenie zamówień na tacach;
– mycie i dezynfekowanie tac każdorazowo w sytuacji, gdy istnieje możliwość przeniesienia się na nią wirusa (np. gdy ktoś w pobliżu kichnął).

Usługa na wynos:
– wydawanie zamówień na ladzie w papierowych torbach, tace wydawane na życzenie klienta.
– bezkontaktowe wydawanie zamówień.
– zapewnienie bezpieczeństwa przy korzystaniu z ekranów do składania zamówień (tzw. kiosków) poprzez np. dozownik z płynem do dezynfekcji rąk bądź jednorazowe rękawiczki i regularne (kilka razy dziennie), przecieranie powierzchni ekranów.

Do właścicieli lokali gastronomicznych należy ustalenie i kontrola maksymalnej liczby gości, która w danym momencie w nim przebywa. Natomiast kucharze oraz kelnerzy powinni nosić maseczki oraz rękawiczki. Po zakończeniu obsługi gości, stoliki powinny być każdorazowo dezynfekowane.

W salach jadalnych nie może być żadnych dodatków typu cukier, jednorazowe sztućce, wazoniki, serwetniki. Może je wydawać wyłącznie obsługa bezpośrednio do złożonego zamówienia.

Osoby stojące w kolejce powinny zachować 2-metrowy dystans. Wymagana jest również dezynfekcja rąk przy wejściu na teren lokalu. Dozowniki z płynem do dezynfekcji powinny się znajdować w obszarze sali jadalnej (przy punktach składania zamówień/ kasowych) oraz przy wyjściu z toalet.

Uwaga! Odległość od krańca blatu jednego stolika do krańca blatu drugiego stolika powinna wynosić 1,5 m lub 1 m w przypadku oddzielenia stolików przegrodami o wysokości minimum 1 m (ponad blat stolika).

el

Dodaj komentarz

avatar