Sprawdzanie zgód TCF
sobota, 27 kwietnia, 2024

Poznań: Ogródki gastronomiczne nawet w listopadzie?

Restauratorzy, którzy chcą mieć dłużej ogródki gastronomiczne, będą mieli taką możliwość. Miasto przygotowuje stosowne zmiany w przepisach. Wszystko po to, by pomóc lokalnym przedsiębiorcom w trudnym czasie pandemii.

Do tej pory ogródki gastronomiczne działały maksymalnie do końca października. Po tym czasie właściciele pubów czy restauracji mogli wystawiać tylko niewielkie stoiska promocyjne przy swoich lokalach.

Teraz będą mogli gościć klientów w ogródkach nawet w listopadzie. Mając na uwadze trudny czas pandemii, miasto zdecydowało się im pomóc. Trwają prace nad zmianami w lokalnych przepisach, które pozwolą na działanie ogródkom jeszcze przez miesiąc. Jest to szczególnie ważne, gdy ogólnopolskie obostrzenia ograniczają liczbę klientów w lokalach gastronomicznych i zwiększają powierzchnię przeznaczoną dla ich bezpiecznej obsługi.

Projektem zmiany uchwały zajmą się miejscy radni na najbliższej sesji. Zgodnie z nim, podobnie jak teraz, opłata za zajęcie terenu pod ogródek będzie wynosić 50 procent ceny zwykle obowiązującej (za wyjątkiem dwóch dni listopada, gdy – z uwagi na przepisy – będzie to pełna stawka).

W tym roku restauratorzy mogą korzystać z preferencyjnych zasad dotyczących ogródków gastronomicznych i stoisk promocyjnych w pasie drogowym administrowanym przez Zarząd Dróg Miejskich oraz na terenach zarządzanych przez Estradę Poznańską. Ogródki mogą m.in. zajmować większą przestrzeń i być ustawiane w oddaleniu od lokalu.

Przez cały rok mogą natomiast być wystawiane stoiska promocyjne, czyli jeden rząd stolików i krzeseł przy elewacji budynku (restauracji, pubu). W zimowych miesiącach, czyli od listopada do marca, restauratorzy ponoszą za nie niższe opłaty.

UMP, el

Strona głównaPoznańPoznań: Ogródki gastronomiczne nawet w listopadzie?