kaczka fot. mat.pras

Poznań: Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku – zaczyna się konkurs Kaczka 2020

20 dań z kaczki zostanie dziś poddanych bardzo surowej ocenie podczas konkursu kulinarnego Kaczka 2020. Do rywalizacji zaproszono restauracje, gospodarstwa agroturystyczne i lokale gastronomiczne.

Tematem jest kaczka – należy przygotować dowolne danie, może być to przystawka lub danie główne, z dowolnego elementu kaczki w dowolnej kreacji. Jest jeden warunek: danie musi być w bieżącym menu lub we wkładce sezonowej.

Do konkursu zgłosiły się następujące restauracje: RAUT Eventy Catering Restauracja Rezydencja z Kicina, Hotel Andersia -Restauracja Flavoria, Restauracja 3kolory Malta (obrońca pierwszego miejsca z poprzedniego konkursu), Restauracja & Hotel Punkt Widzenia ze Skórzewa, Hotel Vistula ze Świecia (damska ekipa), Viva Pomodori, Ratajska Kuchnia i Wino, Pałac w Orli, Pierożak, Restauracja Dziki Dwór pod Kaczką Gniezno, Pałacowa Spiżarnia Pałac Popowo oraz poza klasyfikacją gospodarze konkursu Restauracja ZA MUREM w Poznaniu.

Restauracje mogły zgłaszać do trzech dań. Wśród propozycji przeważa klasyka, czyli kaczka z pyzami i modrą kapustą, ale mamy też takie smakołyki jak pierogi po poznańsku z farszem pieczonej kaczki z jabłkami, tatara z piersi kaczej, sernik z podrobami kaczymi czy przystawkę, do której kucharz wykorzystał… liście marihuany leczniczej.

Dziś wszystkie konkursowe dania zostaną poddane ocenie jury, w którego skład wchodzą m.in. Paweł Loroch, Gieno Mientkiewicz, Adam Chrząstowski, Dawid Łagowski, Katia Roman-Trzaska, Maciej Piątek, Sergiusz Hieronimczak.

Konkurs odbywa się w Restauracji Za Murem, ul. Fabianowo 39 w Poznaniu 14 sierpnia. Początek rywalizacji o godzinie 11.00. Ogłoszenie wyników i wręczenie wyróżnień oraz certyfikatów odbędzie się ok. godziny 18.00 w Restauracji Za Murem. Uroczyste wręczenie dyplomów odbędzie się w sobotę o godzinie 20.00 na Starym Rynku wraz z wręczeniem nagród w Konkursie Nalewkowym.

De’GUSTATOR PR, el

Dodaj komentarz

avatar