kolejka po pączki fot. K. Adamska

Poznań: Kolejki po pączki!

Kalorie, groźba zwału serca czy choćby skoku cholesterolu nie odstraszyła dziś miłośników pączków od ich zakupu. Przed cukierniami ustawiły się kilometrowe kolejki. I to dosłownie!

80, 100, a nawet więcej osób można było dziś zastać przed poznańskimi cukierniami. Nie bacząc na spory mróz poznaniacy od rana ruszyli po pączki. Niektórzy to nawet w ramach home office…
– Pracuję w domu i właśnie czekam na materiały, które mają być za godzinę – śmieje się pan Sławek stojący w kolejce do jednej z pączkarni przy Półwiejskiej. – No to wyskoczyłem po pączki! Chociaż nie wiem, czy w ciągu godziny zdążę kupić, bo kolejka trochę długa, a ja nie znoszę stania w kolejkach. Ale to tylko raz w roku, więc się poświęcę…

Jeszcze dłuższe kolejki odnotowaliśmy na Jeżycach – tam przed bardziej popularnymi cukierniami potrafiło się ustawić nawet 80 osób! I mimo całkiem sporego mrozu wszyscy czekają na te wymarzone pączki – bo oczywiście każdy poznaniak ma swoją ukochaną cukiernię i uznaje pączki tylko z niej…

Zjedzenie dzisiaj pączka to niejako obowiązek, bo ma zapewnić powodzenie i dostatek na cały następny rok, nic więc dziwnego, że w tych ciężkich czasach poznaniacy stoją po nie w kolejce chętniej niż zwykle.

Gdyby jednak ktoś nie chciał lub nie mógł wystać pączków w kolejce – zawsze może je sam usmażyć – bo prawdziwe pączki smaży się w głębokim tłuszczu. Dzięki uprzejmości Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu mamy dla was wyjątkowy przepis na zdrowsze pączki:

Fit pączki bezglutenowe i wegańskie
Składniki na 12 pączków:
• 150 g mąki owsianej bezglutenowej
• 100 g skrobi ziemniaczanej
• 100 g mąki ryżowej jasnej
• 1,5 łyżeczki gumy ksantanowej
• 0,5 płaskiej łyżeczki soli
• 0,5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
• 50 g cukru ok 1/4 szklanki
• 25 g drożdży świeżych lub 2,5 łyżeczki suchych
• 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
• 6 łyżek aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
• 1 szklanka napoju roślinnego
• 60 g margaryny bezmlecznej
• olej do smażenia (20-30 g)

Przygotowanie:
W dużej misce wymieszać mąki, gumę ksantanową, sodę, sól i cukier. Zmiksować razem. Drożdże rozkruszyć w miseczce i zalać 1/4 szklanki ciepłego napoju, dodać łyżeczkę cukru i mieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Odstawić na 15 minut. Resztę napoju podgrzać z margaryną aż do rozpuszczenia, odstawić z ognia i lekko ostudzić. Do miski z mąkami wlać zaczyn drożdżowy, ocet i płynną aquafabę. Wymieszać. Następnie dodać ciepłą, ale nie gorącą, resztę napoju z rozpuszczoną margaryną. Mieszać łyżką, aż całość się właściwie połączy i ciasto będzie lepkie (nie dosypywać mąki). Ciasto wyłożyć na arkusz papieru do pieczenia i rozwałkować je przez papier na grubość ok. 0,5 cm. Po rozwałkowaniu zdjąć górny papier, posypać placek ciasta mąką ryżową i wykroić kółka szklanką, a kieliszkiem mniejsze kółeczka w środku. Bardzo delikatnie przenieść na obsypany mąką blat lub na zdjęty wcześniej papier do pieczenia i przykryte ściereczką zostawić w ciepłym miejscu bez przeciągu na ok. 1 godzinę, aż urosną. Po tym czasie do garnka wlać olej do wysokości ok. 2-3 cm. Powoli nagrzać do temperatury ok. 170°C. Smażyć po 1-2 minuty z każdej strony. Po usmażeniu przełożyć na papierowy ręcznik.
Orientacyjna wartość odżywcza 1 pączka:
• 188 kcal
• 3,3 g białka
• 8 g tłuszczu (1,2 g nasyconych kwasów tłuszczowych)
• 1,8 g błonnika pokarmowego
• 25,2 g węglowodanów przyswajalnych
• 26,8 g węglowodanów ogółem

Przepis i wartości odżywcze na podstawie www.kcalmar.com.

 

3 4 votes
Oceń artykuł
1 Komentarz
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze