Sprawdzanie zgód TCF
czwartek, 25 kwietnia, 2024

Poznań: Jak zjeść kolację wigilijną bez kłopotów z trawieniem

Na przysmaki wigilijne czekamy cały rok – i często właśnie dlatego jemy ich zbyt dużo, co prowadzi do kłopotów z trawieniem. Jak tego uniknąć – radzi prof. Anna Gramza-Michałowska z Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu

Jak Polska długa i szeroka każdy region ma swoje tradycje: czy to zupa grzybowa, barszcz czerwony, rybna, owocowa z suszonych jabłek i śliwek, czy już zapomniana „siemieniucha” z siemienia konopnego. A jeszcze mamy ryby pod postacią karpia smażonego, pieczonego, czy „na szaro”, śledź w stu odsłonach, w tym obowiązkowo w śmietanie z ugotowanymi ziemniakami, kapusta z grochem lub z grzybami, makiełki, czyli słodkie kluski z makiem…

Próbowanie tych wszystkich przysmaków może się jednak źle skończyć dla naszego żołądka, bo sporo z nich, choć pysznych, jest jednak też ciężkostrawnych. No i dodatkowym wyzwaniem jest ilość jedzenia – zwłaszcza jeśli na stole zgodnie z tradycją znajduje się aż 12 dań, których trzeba spróbować. Co nam pomoże w tej nierównej walce kulinarnej?
– Przede wszystkim umiar, niewielkie kęsy oraz ich metodyczne przeżuwanie, a dla niektórych napar z ziółek wspomagających proces trawienny – radzi prof. Anna Gramza-Michałowska. Pani profesor radzi też, by nie dać się przekonać tradycją i jeśli nie pomoże myślenie o kłopotach żołądkowych – pamiętać o dodatkowych kilogramach, którymi zaowocuje niepohamowane obżarstwo.

– Przygotujmy w tym roku tyle potraw, ile wymaga tradycja, ale w ilości, którą jesteśmy w stanie spożyć – radzi specjalistka. – Abyśmy nie musieli czynić postanowień noworocznych, że takie objadanie się to ostatni raz, że będę biegać, że nie będę marnować żywności, bo za rok znowu święta!

UPP

Strona głównaLifestylePoznań: Jak zjeść kolację wigilijną bez kłopotów z trawieniem