Sprawdzanie zgód TCF
piątek, 26 kwietnia, 2024

Polagra Tech 2018: te przepyszne technologie

Czekoladowa rzeźba na 100-lecie odzyskania niepodległości, ciastka i tory na ślub albo komunię, sekrety produkcji i słonych przekąsek – niczego nie zabraknie na Polagrze Tech. Targi ruszają już w niedzielę, 30 września.

Imprezę tradycyjnie już co dwa lata otwiera Dzień Piekarza i Cukiernika. Wszyscy przybyli goście będą mogli z tej okazji uczestniczyć w najróżniejszych i bardzo ciekawych pokazach na stoiskach wystawców. W niedzielę przyglądać się będzie można pracy rzemieślników przy produkcji przekąsek słonych, produkcji lodów rzemieślniczych czy przy tworzeniu kremów i przetworów owocowych oraz wytapianiu pralinek i tabliczek czekolady.

Od poniedziałku, 1 października będzie działało Forum Piekarskie i Cukiernicze. Pokazy i warsztaty otworzy cykl prezentacji cukierniczych. Jak ozdobić kruche ciasteczka masą cukrową tak, by jako urocze łakocie dopełniły imprezę w stylu baby shower lub przyjęcie z okazji chrztu czy pierwszych urodzin dziecka? Wokół takiej tematyki będą toczyć się warsztaty realizowane przez Stowarzyszenie Cukierników Karmelarzy i Lodziarzy RP. Ich elementem będzie też szykowanie słodkich upominków dla gości zaproszonych na te wydarzenia. Zajęcia poprowadzi, odwołując się do swoich doświadczeń cukierniczych, Marta Truskolawska-Plichcińska, naprzemiennie z duetem mistrzów cukiernictwa, Kazimierzem Rakiem i Jakubem Rakiem.

Poza wyrobami cukierniczymi powstałymi w czasie warsztatów będzie można nasycić również oczy widokiem słodkości na specjalnie zaaranżowanym stole, który wypełnią po brzegi łakocie w różnych formach i kształtach. Specjalnie na targi przygotowany będzie również eksponat z czekolady dla uczczenia 100-lecia odzyskania niepodległości. Jak będzie wyglądać, przekonamy się już w niedzielę.

2 października rozpoczną się pokazy piekarskie przygotowane przez Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP. W ich ramach rzemieślnicy dowiedzą się, jak nadać bochnom chleba kunsztowny kształt warkocza lub innej formy splotu, tak by jak najpełniej wpisywał się w konwencję takich wydarzeń jak pierwsza komunia czy wesele. Pokazy potrwają dwa dni (2 i 3 października).

Ostatniego dnia forum, 4 października, będzie można skosztować chałek, rogali i plecionek – różne rodzaje rozpływającego się w ustach pieczywa maślanego przygotują uczniowie szkoły ZSPS im. J.J. Śniadeckich w Poznaniu.

Warto jednak pamiętać o tym, że Polagra Tech to przede wszystkim Międzynarodowe Targi Technologii Spożywczych, w dodatku największe w Europie Środkowo-Wschodniej. Producenci i dystrybutorzy polskich i światowych marek zaprezentują tu mieszanki i komponenty, a także całe linie technologiczne do produkcji mięsnej, rybnej, cukierniczej, piekarskiej i lodziarskiej, zarówno urządzeń do konfekcjonowania żywności, jak i aparatury kontrolno-pomiarowej, środków higieny i ochrony przed szkodnikami, urządzeń chłodniczych, rozlewniczych, owocowo-warzywnych, mleczarskich, do produkcji makaronów, środków transportu i wielu, wielu innych.

Warto dodać, że targi składają się z trzech salonów tematycznych:

SALON TECHNOLOGII SPOŻYWCZYCH – organizowany jest co roku. Na zwiedzających czeka szeroka oferta wystawiennicza: od maszyn, urządzeń, aparatury kontrolno-pomiarowej przez urządzenia chłodnicze, klimatyzacyjne i grzewcze po środki transportu, higieny i środki ochrony przed szkodnikami.
SALON TECHNOLOGII MIĘSNYCH I RYBNYCH – odbywa się co dwa lata, w latach nieparzystych (2015, 2017, 2019, …).. Podczas tych targów zapoznać się można z maszynami, urządzeniami oraz komponentami i dodatkami stosowanymi w przemyśle mięsnym i rybnym.
SALON TECHNOLOGII PIEKARSKICH I CUKIERNICZYCH – odbywa się co dwa lata, w latach parzystych (2014, 2016, 2018, …). W ramach niniejszej ekspozycji prezentowane są maszyny, urządzenia, komponenty i dodatki stosowane w branży cukierniczej i piekarskiej.

Mat. pras. MTP el fot. MTP

Strona głównaBiznes i FinansePolagra Tech 2018: te przepyszne technologie