III Konkurs kulinarny Gęsina na Imieninach został rozstrzygnięty wieczorem 29 października w hotelu Moderno w Poznaniu. Spośród jedenastu finalistów po smakowitych zmaganiach jury konkursu przyznało po 3 miejsca w kategorii Przystawka i Danie główne oraz przyznało tytuł Króla Gęsiny.
Wyniki konkursu wyglądają następująco:
III miejsce w kategorii przystawka i danie główne zajęła załoga z restauracji w Hotelu Grand Lubicz w Ustce
II miejsce w kategorii przystawka i danie główne zajęła Restauracja DOMU Kitchen & Friends z Poznania
I miejsce w kategorii przystawka zajęła załoga Restauracji Grodzka 12 z Leszna
I miejsce w kategorii danie główne zajęła załoga Apartamenty Restauracja za Murem z Poznania
Tytuł Króla Gęsiny zdobyła Restauracja DOMU Kitchen & Friends z Poznania.
Skład jury:
przewodniczący Adam Chrząstowski, Dominik Brodziak, Sergiusz Hieronimczak, Jolka Knichalska, Maciej Kobylański, Wojtek Lewandowski, Dawid Łagowski, Dominik Narloch, Iwona Niemczewska, Jakub Pindych, Tomasz Różański, Wojtek Wojtkowiak. Jurorzy techniczni: Andrzej Gołąbek, Marcin Stelmaszyk i Maciej Zieliński. Jurorem wagowym był Bartek Nieckarz.
W trakcie finałowego dnia konkursu odbyły się pokazy kulinarne, degustacje, mini recital. Gościem specjalnym był Maciej Nowak – znany krytyk kulinarny. Ważnym elementem był występ Adriana Kiersnowskiego – wyjątkowego sushi mastera.
Stałym elementem konkursów kulinarnych organizowanych przez Poznańską Spiżarnię Biesiadników – Juliusza Podolskiego jest współpraca z Drużyną Szpiku, dzięki czemu prowadzona jest w tym czasie zbiórka charytatywna, można również zarejestrować się jako dawca szpiku. Tradycją stało się pomaganie osobom w potrzebie, które tej pomocy potrzebują.
Konkurs odbył się po raz kolejny w Hotelu Moderno.