Festiwal Dobrego Smaku fot. Wojtek Lesiewicz

XIII Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku. “W Poznaniu możemy smacznie i kulturalnie zjeść”

Podziel się!

Warsztaty kulinarne, degustacje, wykłady, koncerty, konkursy dla zawodowców i tradycyjny jarmark na Starym Rynku. 15 sierpnia rozpoczyna się XIII Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku.

Jednym z najważniejszych elementów festiwalu będzie Jarmark Dobrego Smaku na Starym Rynku. Poznaniacy i turyści będą mogli odbyć kulinarną podróż po wielu zakątkach Polski – skosztować serów z Wielkopolski, Kaszub czy Podhala, nalewek z Kampinosu i Lubelszczyzny, ryb z Pomorza i Mazur, wędlin i sękaczy z Podlasia, win z Lubuskiego i Dolnego Śląska oraz piw rzemieślniczych z niemal każdego rejonu kraju. Chętni zaopatrzą się w miody i przetwory. Swoje stoiska będą mieli też wystawcy zagraniczni. Na Starym Rynku znajdziemy np. słodkości z Turcji i Armenii, herbaty ze Sri Lanki, czarne chleby i kindziuki z Litwy, węgierskie paprykowane kiełbasy, gruzińskie koniaki i przyprawy z całego świata.

– Bardzo się cieszę, że miasto może współpracować przy organizacji Festiwalu Dobrego Smaku – mówi Jędrzej Solarski, zastępca prezydenta Poznania. – W Poznaniu możemy smacznie i kulturalnie zjeść. To nie tylko moje subiektywne odczucie, ale opinia wielu poznaniaków i turystów.

Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku to jednak dużo więcej niż staromiejski jarmark. Jak co roku, w programie znalazły się warsztaty kulinarne prowadzone przez prawdziwych mistrzów kuchni (podczas których będzie można poznać m.in. tajniki kuchni greckiej, tajskiej czy gruzińskiej), laboratoria smaku, degustacje, koncerty, wykłady, konkursy dla zawodowców i amatorów oraz eko-targ na placu Bernardyńskim.

– Chcemy pokazywać, że kuchnia jest jednym z ważnych elementów kultury. Na co dzień rzadko znajdujemy czas, aby wspólnie usiąść i porozmawiać, a stół jest do tego idealnym miejscem – przekonuje Wojciech Lewandowski, prezes Fundacji Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku. – . Dlatego tak ważny jest dla nas projekt “Kuchnia – spotkania pokoleń”, realizowany już po raz drugi dzięki wsparciu Wydziału Zdrowia i Spraw Społecznych Urzędu Miasta Poznania. Zapraszamy babcię z wnuczkiem, stryja z siostrzenicą, pradziadka z prawnukiem, rodziców z dziećmi… Wspólne gotowanie stanie się pretekstem do rozmowy o historii rodziny i jej tradycjach. Każdy z uczestników warsztatów dostanie przepiśnik, gdzie będzie mógł sobie wynotować kilka rodzinnych receptur.

Bezpłatne warsztaty “Kuchnia – spotkanie pokoleń” będą się odbywać w sobotę, na Starym Rynku (w godz. 11-18).

Po latach nieobecności wraca muzyczna scena Festiwalu Dobrego Smaku. Tematem w tym roku będą Bałkany. Na 4 różnych scenach, w tym na plenerowej na Starym Rynku, wystąpią zespoły z Kosowa, Albanii, Serbii i Polski. Weekend Bałkański zostanie zorganizowany przy współpracy Akademii Gitary.

– Pokażemy artystów z krajów, które aspirują do członkostwa w Unii Europejskiej – tłumaczy Przemysław Kieliszewski, dyrektor Teatru Muzycznego w Poznaniu, partnera festiwalu Akademia Gitary. – Koncerty będą się odbywać wokół Starego Rynku, zarówno na głównej płycie, jak i np. w kościele Franciszkanów na Wzgórzu Przemysła.

Tegorocznym tematem konkursu dla restauratorów są chłodniki. I nie chodzi jedynie o popularną zupę na botwince zwaną chłodnikiem litewskim.

– Mamy coraz bardziej gorące lata, więc powrót do chłodników jest jak najbardziej wskazany. Przygotowuje je coraz więcej restauracji – zauważa Juliusz Podolski, animator kulinariów, dziennikarz i promotor restauracji De’GUSTATOR PR, członek konkursowego jury. – Na początku obawialiśmy się, że zaleje nas fala chłodnika litewskiego. Okazało się jednak, że kreacja szefów kuchni jest bardzo daleko idąca.

Duże szanse na zwycięstwo mają również inspirowane kuchniami świata gazpacho, taratory, chłodniki owocowe i wiele innych. W sumie w rywalizacji zmierzy się 28 takich potraw. Zwycięskie restauracje zostaną oznaczone naklejkami na drzwiach, dzięki czemu poznaniacy i turyści będą wiedzieć, gdzie serwuje się najlepszy chłodnik w mieście. W programie znalazła się też degustacja.

– W piątek, 16 sierpnia, o godz. 16 pod będziemy częstować chłodnikami pod sceną na Starym Rynku. Chwilę później nastąpi ogłoszenie wyników konkursu – mówi Wojciech Lewandowski.

To nie wszystko. Wytwórcy domowych trunków będą mogli wziąć udział w turnieju Polska Nalewka Roku. W tym roku po raz pierwszy, oprócz Grand Prix konkursu, przyznane zostaną złote, srebrne i brązowe medale aż dziewięciu zgłoszonym nalewkom.

Festiwal potrwa do 18 sierpnia.

XIII Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku – program wydarzeń
Czwartek, 15.08.2019

Jarmark Dobrego Smaku
Stary Rynek, 12:00-22:00

Integracje – korowód i występy zespołów folklorystycznych z całego świata
Stary Rynek, 12:15

Konkurs Polska Nalewka Roku 2019:

zgłoszenia w dniu konkursu: Cafe Młyńska, ul Młyńska 12, w godzinach 9:00-13:00
ogłoszenie wyników: godz. 20.00, Scena na Starym Rynku

warsztaty:

Gruzińskie Chaczapuri
PAN GAR, ul. Słowackiego 19/21 (Dom Tramwajarza), 13:00
bilety/informacje: 794 542 836

Gruzińskie Chaczapuri
PAN GAR, ul. Słowackiego 19/21 (Dom Tramwajarza), 13:00
bilety/informacje: 794 542 836

Sery – warsztaty kulinarne, prowadzi Gieno Mientkiewicz
Akademia Kulinarna SPOT. to EAT, 11:00-14:00
bilety, więcej: kliknij tutaj

koncerty:
Orkiestra Prowincjonalna
Scena na Starym Rynku, 20:00

Wieczór z pieśniami gruzińskimi u Pana Gara
PAN GAR, ul. Słowackiego 19/21 (Dom Tramwajarza), 19:00-22:00

Piątek, 16.08.2019

Jarmark Dobrego Smaku
Stary Rynek, 11:00-22:00

warsztaty:

Pstrąg Ojcowski od A do Z, prowadzi Adam Chrząstowski
Studio The Kitchen, 17:00
bilety: www.thekitchenstudio.pl

Klasyczne Koktajle – dookoła świata, prowadzi Jakub Kujacz
Twelve Cocktails & Co, ul. Młyńska 12, 18:00
bilety: mlynska@mlynska12.pl, 608-586-182

Gruzińskie Chinkali
PAN GAR, ul. Słowackiego 19/21 (Dom Tramwajarza), 13:00
bilety/informacje: 794 542 836

Konkurs CHŁODNIKI 2019:

degustacja Chłodników zgłoszonych do konkursu: Stary Rynek, scena przy Woźnej, 15:30-16:30
ogłoszenie wyników: godz. 16:30, Stary na Starym Rynku
pokaz Kulinarny – Chłodniki z Janem Kuroniem: Stary Rynek, scena przy Woźnej, 17:00

koncerty:

Petrit Çeku (Albania)
Dziedziniec Szkoły Baletowej, 19:00 *

Tziguns Fanfara Avantura (Polska)
Scena na Starym Rynku, 20:00 *

Wieczór z pieśniami gruzińskimi u Pana Gara
PAN GAR, ul. Słowackiego 19/21 (Dom Tramwajarza), 19:00-22:00

 

Sobota, 17.08.2019

Jarmark Dobrego Smaku
Stary Rynek, 11:00-22:00

eko-targ:
Smaczne Lato w Mieście na Zielonym Targu.
Targ produktów ekologicznych, degustacje potraw przygotowanych na bazie produktów od lokalnych eko-producentów.
Plac Bernardyński, 7:00-14:00

dla całej rodziny:
KUCHNIA – spotkania pokoleń.
Bezpłatne warsztaty dla całej rodziny – zapraszamy wszystkie pokolenia. Ugotuj z nami i stwórz swój Przepiśnik Rodzinny.
Prowadzi: Katia Roman-Trzaska.
Stary Rynek, okolice ul. Wronieckiej, 11:00-18:00

warsztaty:
Kuchnia Grecka, prowadzi Maja Skorupska
Akademia Kulinarna SPOT. to EAT, 10:00-13:00

koncerty:

Duo Starcevic (Serbia)
Kościół oo. Franciszkanów na Górze Przemysła, 19.00 *

3 Mundus (Kosowo, Albania)
Scena na Starym Rynku, 20.00 *

Główny Zawór Jazzu,
Scena na Quadro, 19:00 **

Niedziela, 18.08.2019

Jarmark Dobrego Smaku
Stary Rynek, 11:00-19:00

warsztaty:
Kuchnia Tajska, prowadzi Sandra Sowińska
Akademia Kulinarna SPOT. to EAT, 11:00-14:00 lub 15:30-18:30
bilety, więcej: kliknij tutaj

koncerty:

Trio Balkan Strings (Serbia)
Klubokawiarnia Meskalina, 19:00 *

Happy Jazz Band
Odwach, 13:30-16:00 **

* KONCERTY realizowane w ramach Weekendu Bałkańskiego zapowiadającego 12. edycję festiwalu Akademia Gitary, wstęp wolny.

** WYDARZENIE PARTNERA – koncerty realizowane w ramach projektu Kulturalny Stary Rynek

UMP, mat. pras., el, AS


Podziel się!

Dodaj komentarz

avatar