Wielki piknik w Ogrodzie Szeląg

Fani kiszonek, dobrego jedzenia, swojskiego chleba i leniuchowania na kocyku przy kolorowych lampionach muszą tu być! Ogród Szeląg zaprasza na wyjątkowo smakowite zakończenie lat!

Świętowanie tak naprawdę zaczyna się już 30 sierpnia, bo tego dnia o godzinie 17.30 wyruszy przez Szeląg Ziołowy Spacer. To idealna impreza dla tych, którzy chcieliby się dowiedzieć, co to właściwie za chwasty rosną na łąkach i pod lasami oraz które z nich nadają się do jedzenia. Będzie też o roślinach leczniczych, łagodzących na przykład oparzenia pokrzywą, a także… myjących, które można stosować zamiast mydła. Kto nie wierzy, że takie cuda można znaleźć na naszych łąkach – będzie się mógł o tym osobiście przekonać przed spacerem, bo zanim ekipa wyruszy w teren, zdobędzie nieco wiedzy teoretycznej, popijając ziołowe herbatki i syropy zrobione właśnie z tego, co rośnie na łące…

By wziąć udział w spacerze, trzeba się wcześniej na niego zapisać wysyłając zgłoszenie na adres mailowy ziolowespacery@gmail.com.

Ziołowych przysmaków nie zabraknie także i na pikniku pożegnania lata, który odbędzie się 1 września. Zdecydowanie będą rządzić kiszonki – jak zdradzają organizatorzy, już w sierpniu specjalnie na tę okazję zakisili ponad 80 kg warzyw i owoców! Warsztaty przygotowania potraw z kiszonek (poprowadzą je specjalistki znane już z warsztatów poświęconych kuchni sprzed stu lat) zaczną się o godzinie 14.00.

Również o 14.00 rozpoczną się też warsztaty kulinarne, na których Natalia (Student w podróży) pokaże, jak łączyć smaki i przygotować jesienne dania z warzyw i owoców, które wyrosły w naszym ogrodzie. Tym razem Natalia nie chciała powiedzieć, co będą gotować uczestnicy warsztatów, ale tym bardziej warto się tam wybrać i spróbować! Chętni powinni zabrać ze sobą ulubioną deskę do krojenia, nóż, fartuszek i liczyć na to, że załapią się na jedno z 10 wolnych miejsc na warsztatach…

W Ogrodzie Szeląg stoi też piec. Po kilku poprawkach znów będzie w nim można piec pachnące podpłomyki i chleby. Dlatego w piątek, 30 września od godziny 15.00 trwać będzie poprawianie pieca, czyli praca z gliną. Wszyscy chętni z pomocą tego naturalnego tworzywa będą zalepiać dziury, wygładzać piec, dekorować go i przepalać. Wiek i płeć nie ma znaczenia, wszyscy chętni do pomocy są mile widziani.

Natomiast w sobotę, 1 września, od godziny 13.00 rozpocznie się już wyrabianie ciasta na podpłomyki i chleby oraz pieczenie ich w wyremontowanym piecu. Bezpłatne spotkania poprowadzi Jacek Polewski z Czarny Chleb. Warto się wybrać!

Po całych godzinach ciężkiej i twórczej pracy o godzinie 16.00 rozpocznie się wielki odpoczynek – czyli piknik właściwy, połączony z degustacją wszystkich przygotowanych wcześniej smakołyków. Degustować będzie można przy stołach, ale także leżąc wygodnie na kocykach, przy nastrojowych lampionach.

Autor: el

Dodaj komentarz

avatar