czwartek, 29 lutego, 2024

Uniwersytet Przyrodniczy kręci filmy!

Czy chrząszcze mogą zjadać plastik? Czy da się pozyskać energię z kukurydzy? Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu rozpoczyna na swoim kanale na YouTube emisję filmów edukacyjnych przy pomocy swoich naukowców.

Filmy powstają przy współpracy z w naukowcami ze wszystkich wydziałów UPP, stąd też jest w nich poruszana bardzo różna tematyka: od rolnictwa i leśnictwa aż do ekonomii. Nowy film będzie się pojawiać raz w miesiącu przez cały rok.

– Z uwagi na trwający sezon grzewczy i ostatnie mrozy, którym towarzyszyły wielokrotnie przekroczone normy pyłów zawieszonych PM2,5 i PM10, rozpoczynamy materiałem o badaniach dr Natalii Genstwy z Wydziału Ekonomicznego UPP – tłumaczy Iwona Cieślik, rzeczniczka prasowa uczelni. – Naukowczyni postanowiła przyjrzeć się polskim regionom/województwom i zbadać relację pomiędzy rozwojem gospodarczym a emisją gazów cieplarnianych. Wcześniej przez setki lat panowało bowiem przekonanie, że człowiek może podporządkować sobie przyrodę, a dobra naturalne są po to, żeby zaspokoić potrzeby człowieka. Jednak z biegiem czasu zauważono, że rozwój gospodarczy nie powinien nieść szkód dla środowiska, ponieważ zarówno gospodarka, jak i społeczeństwo w ostateczności całkowicie zależne są od środowiska naturalnego. Obecnie stoimy przed wyzwaniami związanymi z nadmiarem zanieczyszczeń i podnoszeniem się temperatury na Ziemi, co prowadzi do nagłych zjawisk, takich jak powodzie, susze, pożary i tornada. Czy wysoki poziom rozwoju gospodarczego idzie w parze z działaniami w zakresie ochrony środowiska?

Film o gazach cieplarnianych i rozwoju gospodarczym można obejrzeć na kanale uczelni od 19 stycznia. W kolejnych filmach będzie można zobaczyć budowę domów ze słomy, dowiedzieć się, czy gospodarka leśna może być bardziej “eko”, czy podczas grila można przyrządzać roślinne mięsa, a także czy chrząszcze są nam w stanie pomóc w pozbyciu się nadmiaru plastiku.

Z kolei latem będzie można dowiedzieć się, skąd się wzięły jodły, czy można zrobić lody z buraków, jak z odpadów polowych przygotować nawozy “zero waste” i jak efektywnie wykorzystać to, co zostanie po zbiorze kukurydzy. Będzie też o nowych produktach żywnościowych, zaprojektowanych wspólnie z seniorami oraz o niezwykłym sposobie na ogrzewanie szklarniowych pomidorów czy truskawek – za pomocą… piany.

– Na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu prowadzone są niezwykle ciekawe badania, dlatego chcieliśmy opowiedzieć o nich szerszej widowni – mówi Katarzyna Lesińska z Działu Marketingu i Komunikacji, koordynatorka przedsięwzięcia. – Udowodnimy, że nauka to nie tylko trudne nazwy i skomplikowane eksperymenty, a po prostu poszukiwanie innowacyjnych i praktycznych rozwiązań, które są w naszym życiu, nawet jeśli ich nie dostrzegamy.

Filmy zostały zrealizowane w ramach projektu “Najlepsi z natury 2.0. Zintegrowany Program Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu”, współfinansowanego ze środków UE w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Za oprawę filmową odpowiada grupa GUZIK-OWCY.

Źródło: UPP
Strona głównaPoznańUniwersytet Przyrodniczy kręci filmy!