Prowadzisz punkt gastro? Postaw na te opakowania jednorazowe!

Masz punkt gastronomiczny i wykorzystujesz opakowania jednorazowe oraz naczynia plastikowe? To dobry moment na zmianę!

W dobie tak szerokich problemów z plastikiem w naszym środowisku, ekologiczne opakowania są bardzo ważną kwestią. Powinny one powoli ale sukcesywnie wypierać naczynia plastikowe, które nie nadają się do recyklingu. Okazuje się bowiem, że nawet naczynia jednorazowe z tworzyw sztucznych mogą mieć status EKO, trzeba jednak świadomie je wybierać…

Kubki jednorazowe – serwujesz kawę, postaw na naczynia jednorazowe z papieru!

Światowe marki, takie jak choćby Starbucks wyznaczają trendy, z których warto czerpać. Jest nimi na przykład stosowanie kubków jednorazowych z papieru, a nie z tworzywa sztucznego. Producent naczyń jednorazowych może nam zaoferować duży zakres pojemności kubków papierowych, zaczynając od 100 ml (idealna do espresso), kończąc na 500 ml (typowa dla napojów chłodzących).

Jednym z dyskusyjnych mankamentów związanych z naczyniami jednorazowymi tego typu jest tzw. czapeczka, która wykonana jest z tworzywa sztucznego. Warto jednak kupować te kubki jednorazowe, które posiadają czapkę wykonaną z PET lub innego polimeru, który został w pełni stworzony z surowców recyklingowanych i sam nadaje się do recyklingu. W ten sposób znacząco ograniczamy negatywny wpływ na środowisko naturalne – odpowiednie obchodzenie się z opakowaniami jednorazowymi sprawia, że są one wychwytywane ze strumienia odpadów i ponownie wykorzystywane w przemyśle opakowaniowym.

Fot. Kubki jednorazowe od www.ajk-opakowania.eu

Opakowania jednorazowe z kartonu – są bardziej użyteczne niż myślisz!

Opakowania ekologiczne mają w niedalekiej przyszłości zastąpić opakowania jednorazowe z tworzywa sztucznego. W szerokiej perspektywie, patrząc na to, jak wielki udział w pakowaniu wszelkiego rodzaju produktów mają opakowania plastikowe, wydaje się to dosyć mało prawdopodobne. Jednak w gastronomii sprawa ma się zupełnie inaczej. Potwierdzeniem na to są opakowania jednorazowe z kartonu.

Kartonowe opakowania do potraw, w tym także tłustych i gorących, jak np. pizza, pierogi, a nawet całe zestawy obiadowe, skutecznie wypierają opakowania jednorazowe z polistyrenu. Wciąż dyskutuje się, czy kartonowe opakowania mogą pod wpływem ciepła wydzielać szkodliwe substancje, jak np. naftalen. Polska firma AJK Wielkopolskie Centrum Opakowań opracowała więc ciekawe rozwiązanie tego problemu – ich kartony do żywności posiadają specjalne wyścielenie z półpergaminu, które zapobiega wydzielaniu niepożądanych związków.

Oprócz tego opakowania jednorazowe z kartonu to doskonały element marketingowy, który pokazuje, że firma stawia na rozwiązania EKO i rozumie współczesne problemy środowiska naturalnego. Klienci zwracają dzisiaj uwagę na te aspekty prowadzenia działalności gastronomicznej i często preferują te punkty, które oprócz doskonałej kuchni, mają jasne zasady funkcjonowania, bez szkody dla środowiska.

Artykuł sponsorowany

0 0 vote
Oceń artykuł
guest
1 Komentarz
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze