Festiwal Dobrego Smaku fot. Wojtek Lesiewicz

Poznań: Zaczyna się Festiwal Dobrego Smaku!

Przysmaki z całego świata na Starym Rynku, konkurs najlepszych nalewek, specjalne menu od Roberta Makłowicza z… konopiami w roli głównej. Dziś zaczyna się Festiwal Dobrego Smaku!

Na Starym Rynku, na Jarmarku Dobrego Smaku, od dziś do 15 sierpnia będzie można na festiwalowych kramach skosztować przysmaków z całego kraju: serów z Wielkopolski, Kaszub czy Podhala, nalewek z Kampinosu i Lubelszczyzny, ryb z Pomorza i Mazur, wędlin i sękaczy z Podlasia, win z Lubuskiego i Dolnego Śląska, piw rzemieślniczych, miodów, przetworów i prawdziwego chleba.

Będą też smakołyki bardziej egzotyczne: węgierskie langosze na słodko i ostro, turecka baklava, burek prosto z Bałkanów, słodycze z Azerbejdżanu, wietnamskie pierożki, bułgarski giuwecz, włoskie panini i greckie souvlaki.

Jak zawsze podczas festiwalu od piętnastu lat odbędzie się konkurs Polska Nalewka Roku, w którym biorą udział wytwórcy nalewek z całego kraju. Najlepszych poznamy podczas wręczenia nagród i ogłoszenia wyników 14 sierpnia.

Będą też nowości: konopne gotowanie z Robertem Makłowiczem, który stworzył swój autorski przepisy na pyry z gzikiem i konopiami – są obecnie dostępne w 10 poznańskich lokalach. Oczywiście są to konopie zupełnie legalne, a dania z ich dodatkiem w czasie festiwalu można znaleźć między innymi w Cudo Sushi, Wolności NeoBisto, restauracji hotelu Sheraton, Concordii Taste, Pyra Barze czy Modrej Kuchni.

Kolejna nowością jest “Tutej na śledzia – Festiwalowy Turniej Kuchmistrzów”, który odbędzie się 13 sierpnia i podczas którego mistrzowie kuchni będą rywalizować w przyrządzeniu tej popularnej ryby. Konkurs wspiera szczecińska konfrateria Śledziożerców, oni także wchodzą w turniejowego skład jury. Udział w konkursie mogą wziąć wszystkie chętne lokale gastronomiczne.

Na specjalnych stoiskach koło sceny rozgości się Festiwal Polskich Alkoholi Rzemieślniczych: wydzielona strefa, gdzie swoje wyroby będą prezentować małe, niezależne destylarnie ginu, whisky, okowit i wódek. Wśród atrakcji są degustacje kilkudziesięciu znakomitych alkoholi różnego rodzaju: od wódek, przez destylaty, okowity, po gin i nalewki. Wydarzeniu towarzyszyć będzie konkurs na najlepszy destylat imprezy oceniany przez cenionych specjalistów oraz warsztaty dotyczące tajników produkcji alkoholi rzemieślniczych.

13 i 14 sierpnia będzie działała festiwalowa scena z pokazami kulinarnymi i koncertami. Wystąpią między innymi zespoły Part of the Kitchen i Con Brio. Piętnasty Festiwal Dobrego Smaku potrwa do 15 sierpnia.

0 0 votes
Oceń artykuł
1 Komentarz
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze