Gęsina na imieninach 1 fot. Gęsina na Imieninach

Poznań: Rusza trzeci konkurs kulinarny “Gęsina na imieninach”

Podziel się!

Która z restauracji serwuje najlepszą gęsinę? O tym przekonamy się 29 października. Tego dnia po raz trzeci już odbędzie się konkurs „Gęsina na imieninach”. W tym roku już nie tylko wielkopolscy szefowie kuchni powalczą o tytuł mistrza gęsiny.

Jak mówią organizatorzy, chodzi przede wszystkim o to, by gęsina powróciła na nasze stoły. Do udziału zaproszono więc restauracje z całego kraju. Zgłoszenia przyjmowane były do 14 października, a 21 października jurorzy techniczni ogłosili listę 12 restauracji, które wezmą udział w ostatecznej rywalizacji.

– Polskie tradycje i zwyczaje jakoś nam umykają i bledną – mówi Juliusz Podolski pomysłodawca i współorganizator konkursu z ramienia Poznańskiej Spiżarni Biesiadników. – Nasz konkurs ma promować i propagować wraz z naszymi partnerami regionalne dziedzictwo i tradycyjne, w tym wypadku wielkopolskie smaki a jedną z takich nie tylko smacznych, ale i zdrowych tradycji była właśnie gęsina. Jeszcze w połowie XIX wieku, nikt nie wyobrażał sobie kolacji na św. Marcina bez pieczonej gęsi. Poprzez konkurs chcemy nie tylko przypomnieć tę tradycję, ale także zachęcić Polaków do spożywania gęsi. Cieszymy się, że jest to już III Konkurs Kulinarny „Gęsina na imieninach”.

W tej edycji wystartuje 12 restauracji. Liczbę determinuje fakt, że dania są przygotowywane od podstaw na stanowiskach. Każda z restauracji musi wystartować w obu kategoriach. Zespoły dwuosobowe mają 80 minut na przygotowanie 2 dań i serwowanie każdego na 7 talerzach.

Reklama

Konkurs rozpocznie się o godzinie 9.00 w hotelu Moderno, a całą naszą imprezę zakończy after party z wręczeniem nagród i certyfikatów. Będzie się odbywała także zbiórka charytatywna na rzecz Drużyny Szpiku, wśród atrakcji jest też pokaz robienia sushi, parzenia herbaty, a także pokaz robienia rogali świętomarcińskich. Rogale i gęsina to nierozerwalni partnerzy święta 11 listopada.

Organizatorami konkursu są Poznańska Spiżarnia Biesiadników, Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku, Ogólnopolski Cech Wędliniarzy – Kucharzy – Rzemieślników, de’GUSTATOR PR, Stallas i Hotel Moderno.

Mat. pras., el


Podziel się!

Dodaj komentarz

avatar