Sprawdzanie zgód TCF
sobota, 20 kwietnia, 2024

W tekście znajdują się linki afiliacyjne. Jeżeli zdecydujesz się kliknąć w nie i dokonać zakupu - otrzymamy prowizję.

Poznań: Rozpoczynają się targi Smaki Regionów – najsmaczniejsze wydarzenie tej jesieni

Gzik i oscypki, kaszanka po kaszubsku i krupniok śląski, miody z rejonu Dolnej Wisły i miód drahimski. Wszystkie te przysmaki – i wiele innych z całego kraju – można znaleźć na targach Smaki Regionów, które w dniach 28 – 30 września odbywają się na MTP.

Jednak przysmaki regionalne nie oznaczają tylko przysmaków polskich. Laurentiu “Lorek” Zendiu to jeden z gości specjalnych targów. Z zaproszenia Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego wystąpi na scenie kulinarnej w sobotę i niedzielę, przygotowując specjały kuchni rumuńskiej i mołdawskiej. Szerszej publiczności dał poznać się dzięki udziałowi w VII edycji programu MasterChef, gdzie zajął 2. miejsce. Podczas pokazów kulinarnych, które odbędą się w sobotę i w niedzielę, zaprezentuje dania kuchni rumuńskiej i mołdawskiej z wykorzystaniem regionalnych produktów pochodzących z Wielkopolski.

Na stoisku Wielkopolski obecny będzie również Mateusz Gessler – kucharz, restaurator, miłośnik dobrego jedzenia, juror programu telewizyjnego TVN MasterChef Junior, który wystąpi jako ambasador produktów Spółdzielni Mleczarskiej Udziałowców w Strzałkowie. Na scenie kulinarnej nie zabraknie też szefów kuchni z lokalnych restauracji, którzy będą przygotowywać dania w oparciu o produkty regionalne i tradycyjne.

Tadeusz Muller na co dzień zajmuje się tworzeniem i wdrażaniem food conceptów. Syn Magdy Gessler w swoim programie „Z gruntu zdrowo” udowodni, że polskie warzywa i owoce to bezcenne źródło zdrowia i nieskończona inspiracja do tworzenia pysznych potraw.

Ola Nguyen pochodzi z Wietnamu uwielbia nie tylko kuchnię azjatycką, ale też włoską i polską. Popisowym daniem Oli jest zupa z węgorzami. Została najmłodszą zwyciężczynią programu „MasterChef” w Polsce. W programie dała się poznać jako znawczyni smaków Azji i Europy. Po wygranej rozpoczęła praktyki w restauracji Mateusza Gesslera.

Koniecznie warto będzie zajrzeć na stoisko Wielkopolski, bo tam naprawdę będzie się dużo działo.
– Stoisko zajmie aż 350 m2. Wystawi się na nim przeszło trzydziestu lokalnych producentów – przetwórców i restauratorów zrzeszonych w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego oraz goście z regionów współpracujących z naszym województwem – z Mołdawii i Chorwacji – mówi Krzysztof Grabowski, Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego.

Wszyscy goście i amatorzy żywności, opartej na lokalnych i tradycyjnych recepturach, będą mogli skosztować wędlin, serów smażonych, kozich czy dojrzewających, miodów, wyrobów piekarniczych i cukierniczych, przetworów owocowo-warzywnych z ekologicznych gospodarstw czy olejów tłoczonych na zimno.

Jednym z wydarzeń, które odbędzie się na stoisku Wielkopolski będzie wręczenie certyfikatów nowym członkom Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska. Lista podmiotów promujących żywność wysokiej jakości w naszym regionie, powiększy się o kolejne restauracje oraz producentów wędlin, wina, piwa, miodów, serów czy okowity z owoców. Początek uroczystości: sobota 28 września, godz. 12:00 – scena główna.

Podczas Targów Smaki Regionów odbędzie się także Finał ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, organizowanego przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Podsumowanie odbędzie się 30 września (niedziela) o godz. 13.00 w pawilonie 11 (Iglica) na terenie MTP w Poznaniu. Najwyższe wyróżnienia w postaci tzw. PEREŁ za produkt lokalny oraz danie regionalne zostaną wręczone również przetwórcom z Wielkopolski. Wzorem lat ubiegłych, Kapituła Krajowa wybierze także laureatów „Klucza do Polskiej Spiżarni”, przyznawanego osobom szczególnie zasłużonym w regionach dla wspierania kulinarnego dziedzictwa, promocji i budowy rynku produktów regionalnych, lokalnych i tradycyjnych.

Targi otworzy dziś w samo południe Marek Woźniak – Marszałek Województwa Wielkopolskiego na scenie głównej w pawilonie 3A na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich. Podczas otwarcia marszałek wręczy też Medale Targów Smaki Regionów. Jest to wyróżnienie najlepszych produktów żywności naturalnej i tradycyjnej, zgłoszonych jako eksponat wystawienniczy.

Impreza potrwa do poniedziałku, 30 września, do godziny 17.00.

Mat.pras., el

Strona głównaLifestylePoznań: Rozpoczynają się targi Smaki Regionów - najsmaczniejsze wydarzenie tej jesieni