czwartek, 28 marca, 2024

Poznań: Od ślimaka do langosza, czyli najsmaczniejszy jarmark trwa

Czy wiecie, jak smakują turecka baklava, francuskie żabie udka, węgierskie langosze i azerskie rachatłukum? No i są jeszcze wina, piwa i nalewki. Na Starym Rynku trwa Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku.

Organizatorzy nazwali ten weekend najsmaczniejszym weekendem w roku i trudno się z nimi nie zgodzić. W żaden inny weekend, choć przecież jarmarków i festiwali w Poznaniu nie brakuje, nie znajdziemy tylu różnorodnych i egzotycznych smaków.

W tym roku na przykład oprócz żabich udek można spróbować też pieczonych ślimaków, są egzotyczne przysmaki prosto z Azerbejdżanu – warto spróbować soku z granatów – i co najmniej kilkunastu rodzajów węgierskich pikantnych kiełbasek, jakie znajdziemy na stoisku z węgierskimi daniami. Są tu i langosze, czyli placki z drożdżowego ciasta smażone na gorącym oleju i podawane na słodko, na przykład z owocami albo dżemem, lub na ostro, z kwaśną śmietana, jogurtem lub serem.

Baklava, czyli ciasto filo z pysznymi nadzieniami, nieco podobne do francuskiego, wyrabiane w całym basenie Morza Śródziemnego, występuje tu w kilkunastu odmianach, tak samo jak rachatłukum – rodzaj galaretki o różnych smakach, często serwowanej w cukrze-pudrze.

Są oliwki, są dania bałkańskie, chociaż ich akurat nie jest zbyt dużo, niestety, są też wina i kraftowe piwa, a dziś wieczorem dowiemy się, kto okazał się autorem najlepszego dania z kaczki i kto przygotował w tym roku najlepszą nalewkę. Warto być na Starym Rynku o 18.00, bo wtedy wystąpi tam znakomite gitarowe trio Gitarsi – i o 20.00 na Starym Rynku, by dowiedzieć się, do którego lokalu najlepiej wybrać się na dania z kaczki i kogo poprosić o przepis na nalewkę…

el

Strona głównaLifestylePoznań: Od ślimaka do langosza, czyli najsmaczniejszy jarmark trwa