Jak wyposażyć pizzerię?

Jeśli zastanawiasz się nad otwarciem pizzerni to jedno z najważniejszych pytań na jakie będziesz musiał odpowiedzieć brzmi: Jaki piec do pizzy wybrać do swojego biznesu? Jest to istotne pytanie również w przypadku gdy chcesz rozszerzyć działalność Twojej restauracji o serwowanie pizzy robionej na miejscu. Na rynku dostępne są różne rodzaje pieców. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej o ich możliwościach i o tym jaki piec będzie najbardziej pasował do Twojego biznesu to koniecznie przeczytaj ten artykuł. Znajdziesz tu ciekawe informację na temat pieców do pizzy.

Jaki piec do pizzy będzie dobry do Twojej pizzerni?

Sercem każdej pizzerni jest piec do pizzy. To od pieca zależy czy pizza będzie chrupka i smaczna. Ale na jakie piece się zdecydować? Czy lepiej wybrać piece gazowe czy elektryczne? A może piec opalany drewnem? Na te pytania nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Tutaj wszystko zależy od rodzaju Twojego biznesu. Ważna jest odpowiedź na pytanie czy jest to Twoje podstawowe źródło przychodów, czy też może uzupełnienie oferty jaką masz w swoim lokalu. Jeśli traktujesz wyrób pizzy jedynie jako dodatek to w takim przypadku wystarczający będzie jednokomorowy piec elektryczny. Dzięki swoim niewielkim rozmiarom łatwo wygospodarujesz na niego odpowiednie miejsce w swoim lokalu. Jest to stosunkowo proste urządzenie, więc jego cena nie będzie wysoka. Jeśli chcesz zorientować się w wyjątkowych ofertach pieców do pizzy to zajrzyj na stronę gastroprodukt.pl/piec-do-pizzy, gdzie znajdziesz piece do pizzy w różnych wariantach. Do lokalu, w którym pizza będzie daniem głównym będziesz potrzebował wielokomorowego pieca do pizzy przeznaczonego do użytku w gastronomii. Nie sprawdzą się tu modele do użytku domowego. Nie będą miały one odpowiedniej wydajności. A przecież nie chcesz narazić klientów na zbyt długie oczekiwanie na zamówione przez nich dania. Ale pizzernia to nie tylko piece. Co jeszcze przyda się w takim miejscu?

W jakie sprzęty powinna być wyposażona pizzernia?

Oprócz dobrego pieca w pizzerii, która serwuje dania przygotowywane na miejscu potrzebna będzie wałkownica do pizzy. Przy pomocy tego wyposażenia możesz łatwo wypromować swój lokal. W jaki sposób? Wystarczy, że stół do przyrządzania pizzy umieścisz w miejscu widocznym dla swoich klientów. Czekając na realizację swojego zamówienia będą mogli obserwować jak pizzerman przygotowuje zamówiony przez nich posiłek. Może się to stać Twoją przewagą konkurencyjną, zwłaszcza jeśli nikt inny nie stosuje takiego sposobu promocji lokalu gastronomicznego. Takiego zakupu możesz dokonać na stronie gastroprodukt.pl/walkownice-do-ciasta, gdzie możesz wybrać model, który najbardziej będzie pasował do specyfiki Twojego lokalu.

Co będzie lepsze: piec elektryczny czy piec opalany drewnem?

Jakiego pieca używać do wypiekania pizzy? Zarówno piece elektryczne jak i te opalane drewnem mają swoje wady i zalety. Wadą pieca opalanego drewnem jest konieczność posiadania w lokalu odpowiedniego komina, którym będzie odprowadzany dym z takiego pieca. Nie każdy lokal posiada takie udogodnienie. Dodatkowo takie pomieszczenie musi spełniać wyśrubowane przepisy przeciwpożarowe. Nie wszędzie będzie możliwość przystosowania lokalu do zamontowania pieca opalanego drewnem chociażby ze względu na bardzo duże rozmiary, jakimi charakteryzują się takie piece.  Jeśli jednak nie możesz sobie pozwolić na montaż takiego pieca to będziesz musiał skorzystać z pieca gazowego bądź elektrycznego. Piece elektryczne są tanie w zakupie, ale drogie w eksploatacji. Pozwalają jednak – w przeciwieństwie do pieców opalanych drewnem – na precyzyjne ustawienie temperatury, co ma duże znaczenie, zwłaszcza wtedy gdy zatrudniony personel nie ma dużego doświadczenia w przygotowywaniu tego rodzaju potraw. Ciekawą alternatywą dla pieców elektrycznych są piece gazowe. Co prawda są droższe w zakupie, ale są bardziej ekonomiczne w eksploatacji. Niestety nie da się ich zastosować w każdym miejscy, gdyż budynek, w którym mają zostać zamontowane musi posiadać zarówno instalację gazową, jak i odpowiednią wentylację i odprowadzenie spalin.

Jakie zalety mają piece do pizzy opalane drewnem?

Ich niewątpliwą zaletą jest piękny zapach pizzy wypiekanej w takim piecu. Dodatkowo taki piec może tworzyć niepowtarzalną atmosferę w lokalu, w którym będzie zamontowany. Może to też być Twoja przewaga konkurencyjna. W swoich materiałach reklamowych możesz wtedy podkreślać, że pizzę przygotowujesz właśnie w takim piecu. Jednak nie tylko piec ma wpływ na jakość pizzy. Potrzebny Ci będzie również stół chłodniczy do pizzy. Tego rodzaju wyposażenie znajdziesz na stronie firmy gastroprodukt.pl/stoly-chlodnicze-do-pizzy-1, gdzie znajdziesz całe, niezbędne wyposażenie do swojej pizzerii.

Gdzie sprawdzą się elektryczne piece do pizzy?

Zaletą takich pieców jest to, że można je zainstalować praktycznie wszędzie. Do swojej pracy nie potrzebują gazu ziemnego ani komina, co jest niezbędnym wymogiem w przypadku pieców na drewno czy gazowych. Dzięki temu lokal, w którym chcesz zamontować taki piec do pizzy nie musi być wyposażony komin dymowy. Nie musisz też mieć pomieszczenia na składowanie opału do takiego pieca. Bez względu na rodzaj pieca, który wybierzesz, warto postawić na model dobrej jakości, który posłuży Ci bezawaryjnie przez długi czas.

Artykuł sponsorowany

0 0 votes
Oceń artykuł

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze