GUS: Inflacja spada – ceny żywności rosną. I to dwukrotnie szybciej

Warzywa i cukier droższe o ponad 20 proc., niż rok temu, wieprzowina o prawie 13 proc. Jedyną dobrą wiadomością jest taka, że inflacja spada po raz pierwszy w tym roku.

Jak podaje portal Money.pl, według wyliczeń GUS inflacja spadła z 2,9 proc. w sierpniu do 2,6 proc. we wrześniu. To dobra wiadomość, bo prognozy zakładały spadek tylko do 2,8 proc. Ten poziom inflacji oznacza też stabilny poziom oprocentowania kredytów dzięki stopom procentowym, które ustala Rada Polityki Pieniężnej. Czyli oprocentowanie kredytów przez kilka miesięcy nie pójdzie w górę.

Jednak ekonomiści ostrzegają przed zbytnim optymizmem uważając, że powstrzymanie wzrostu inflacji jest chwilowe. Pod koniec tego roku i na początku przyszłego czeka nas jeszcze większa drożyzna.

A już teraz nie jest dobrze. We wrześniu 2019 ceny żywności były średnio o 6 proc. wyższe niż rok wcześniej. Warzywa i cukier są droższe o ponad 20 proc., wieprzowina o 12,9 proc., wędliny są droższe o 7,5 proc., owoce o 8,1 proc. a maka i pieczywo po 8,4 proc. Droższe są także ceny produktów i usług dotyczących zdrowia i edukacji, a także usługi w restauracjach i hotelach.

Potaniała odzież i obuwie (średnio o 1,2 proc.) oraz koszty transportu (średnio o 1,7 proc.) dzięki spadkowi cen paliw: gazu o prawie 14 proc., benzyny o 2 proc. i oleju napędowego o 1 proc. w porównaniu z wrześniem ubiegłego roku.

Money.pl, el

0 0 votes
Oceń artykuł
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze