Wielkanocny stół

Wielkanocny stół

Podziel się!

Powinien być pięknie przystrojony pisankami, palemkami i kwiatami, pomieścić wielkanocne dania i jeszcze całą rodzinę przy świątecznym śniadaniu. Jak to zrobić?

Przede wszystkim nie należy przedobrzyć z dodatkami. Dużo nie znaczy dobrze, a jarmarczne, krzykliwe dekoracje mogą zniechęcić do posiłku zamiast go uprzyjemnić.

Ogólna zasada jest taka, że im bardziej kolorowe dania – tym mniej kolorów na stole, w nakryciach i ozdobach. A akurat na wielkanocnym stole potraw o wyrazistych kolorach nie brakuje: jest ćwikła z chrzanem, barwne pisanki, kolorowe baby i mazurki. Dlatego najlepszy będzie biały lub kremowy obrus, lub też – ostatni krzyk mody – z lnianego płótna w naturalnym kolorze. Do tego neutralna, kremowa lub biała zastawa i wszystko razem pięknie podkreśli wygląd świątecznych dań.

Na tak stonowanym tle doskonale wyglądają typowe dla Wielkanocy dekoracje w kolorach wiosennej zieleni i żółci, na przykład bukiet z wiosennych kwiatów ozdobiony gałązkami wierzby puszczającej listki i bukszpanem. Mogą to być pierwiosnki, żonkile lub tulipany w dowolnym kolorze. Wiosenne kolory bukietu podkreśli dodatek ciemnoniebieskich szafirków, które właśnie zaczynają kwitnąć. W środku powinno się znaleźć miejsce dla wielkanocnej palemki.

Niezwykle dekoracyjnie wyglądają pisanki ułożone na “łączce” z rzeżuchy albo młodego żyta, ale by rzeżucha czy żyto zdążyły urosnąć do świąt, trzeba je było wysiać co najmniej tydzień wcześniej. Kto nie pomyślał, może zawsze ułożyć pisanki w ozdobnej, ceramicznej misie albo specjalnym półmisku. Będą wyglądały równie dobrze na ciemnym, matowym tle, na przykład talerza lub misy z naturalnej gliny lub charakterystycznego dla naszego kraju “siwaka”.

Doskonale sprawdzają się jako dodatki świeczki w kształcie kurczaczków czy baranków albo połówek jajek. Będą się pięknie prezentowały na stole i nadawały mu prawdziwie wielkanocny wygląd. Całość uzupełnią pasujące serwetki: jednobarwne lub z nadrukiem świątecznych motywów.

Uwaga! Dekoracje są ważne, bo pomagają stworzyć świąteczną atmosferę. Ale nie mogą utrudniać jedzenia czy rozmowy między biesiadnikami. Dlatego bukiety czy świeczniki nie powinny być zbyt wysokie, by nie zasłaniać gości. Nie mogą też być ustawione tak, by uniemożliwiały sięgnięcie po jedzenie lub napoje. Zawsze pamiętajmy o tym, że przede wszystkim biesiadowanie ma być przyjemne. Gdy dobranie każdego dania będzie oznaczało konieczność ostrożnego lawirowania między bukietami a świecznikami – z pewnością takie nie będzie…

el


Podziel się!

Dodaj komentarz

avatar