Ogródki czekają

Poznań: Radni uchwalili stawki za ogródki gastronomiczne. Z obniżkami na czas pandemii

Do końca czerwca – symboliczny 1 grosz za metr kwadratowy dziennie, a w okresie późniejszym połowa obecnej stawki. Radni przyjęli uchwałę w sprawie preferencyjnych opłat za prowadzenie ogródków gastronomicznych.

Wysokość opłat została zaproponowana przez Zarząd Dróg Miejskich, który administruje większością powierzchni, na której znajdują się ogródki – opłaty dotyczą ogródków gastronomicznych i stoisk promocyjnych w pasach drogowych.

Właściciele barów, kawiarni i restauracji, chcący prowadzić taką działalność, mogą skorzystać z preferencyjnych stawek. Do 30 czerwca będą płacić dziennie za metr kwadratowy symboliczny 1 grosz. Po tym okresie, do końca sezonu, czyli 31 października będzie to połowa obowiązującej kwoty – od 20 do 50 groszy, w zależności od strefy.

Propozycje zawarte w uchwale ZDM mają wspomóc przedsiębiorców, którzy ze względu na pandemię zostali dotknięci negatywnymi skutkami gospodarczymi oraz zachęcić ich do zakładania ogródków gastronomicznych, które pozwalają zwiększyć liczbę dostępnych miejsc w lokalu.

Obniżone opłaty to nie jedyny ukłon w stronę restauratorów, chcących zakładać ogródki gastronomiczne. Obowiązywać ich będą też inne preferencyjne zasady, np. możliwość poszerzenia ogródka przed lokalem lub umiejscowienie go w innej lokalizacji (z oferty tej mogą skorzystać np. właściciele barów, kawiarni i restauracji, którzy nie mogą wygospodarować miejsca na ogródek w bezpośrednim sąsiedztwie lokalu).

Restaurator zostanie też zwolniony z obowiązku przygotowywania, zatwierdzenia i wdrożenia tymczasowej organizacji ruchu związanej z ustawianiem ogródka na miejscach parkingowych. Obowiązki te przejmie Zarząd Dróg Miejskich w porozumieniu z Miejskim Inżynierem Ruchu po złożeniu wniosku przez restauratora.

W zależności od warunków przestrzennych ogródki będą mogły zajmować większą szerokość niż szerokość lokalu, jak to obowiązywało dotychczas. W przypadku obszarów objętych strefą zamieszkania będzie także możliwość lokalizacji ogródków po drugiej stronie ulicy lub w przestrzeni ulicy z zachowaniem przepisów drogowych i pożarowych. Ogródki nie będą jednak mogły być lokalizowane przy elewacjach, pod oknami prywatnych mieszkań.

Restauratorzy, którzy w sezonie 2019 otrzymali więcej niż dwa mandaty, będą mogli wystawić ogródki gastronomiczne lub stoiska promocyjne w 2020 roku. Zgoda taka może jednak zostać cofnięta ze skutkiem natychmiastowym, jeśli restaurator ponownie zostanie ukarany mandatem za nieprzestrzeganie przepisów porządkowych.

Preferencyjne stawki za najem powierzchni w celu prowadzenie ogródka gastronomicznego oraz zmniejszenie wysokości kaucji wprowadziła także Estrada Poznańska, zarządzająca płytą Starego Rynku.

Dla usprawnienia realizacji umów najmu i w celu mobilizacji działań restauratorów po okresie epidemii covid-19, restauratorzy będą płacić stawkę promocyjną 0,30 zł netto miesięcznie + VAT za 1 metr kwadratowy powierzchni najmu do 30 czerwca. Stawka ta obowiązuje także za maj, niezależnie od dnia rozpoczęcia obowiązywania umowy.

jak to będzie wyglądało w kolejnych miesiącach? 50 proc. standardowej stawki, tj. 20 zł netto miesięcznie + VAT za 1 metr kwadratowy powierzchni najmu od 1 lipca do 31 października.

Natomiast w przypadku najemców, którzy ze względu na ograniczenia przestrzenne, bezpieczeństwa publicznego lub estetyki, mogą prowadzić ogródki gastronomiczne lub stoiska promocyjne jedynie w formie stołów i krzeseł, bez podestów i innych elementów będzie to 50 proc. standardowej stawki, tj. 10 zł netto miesięcznie + VAT za 1 metr kwadratowy powierzchni najmu.

Kaucje zabezpieczające w sezonie 2020 to:

2000 zł – w przypadku najemców, którzy w roku poprzednim sezonie przestrzegali zasad urządzania i funkcjonowania ogródków gastronomicznych lub stoisk promocyjnych i nie zalegali z płatnością czynszu najmu przez okres dłuższy niż 14 dni;
3300 zł – w przypadku najemców, którzy podejmują się po raz pierwszy prowadzenia ogródka gastronomicznego lub stoiska promocyjnego;
8000 zł – w przypadku najemców, którzy w roku poprzednim nie przestrzegali zasad urządzania i funkcjonowania ogródków gastronomicznych lub stoisk promocyjnych lub zalegali z płatnością czynszu przez okres dłuższy niż 14 dni.

UMP, el

0 0 vote
Oceń artykuł
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze