Kofeina a zdrowie fot. UP

Poznań: Kofeina a zdrowie – naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego zbadają, jak to działa

Kofeina to jeden z najstarszych środków pobudzających jakie zna ludzkość. Spożywają ją dorośli, dzieci, sportowcy i zmęczeni ludzie. Ale czy wiemy jak wpływa na nasze zdrowie i czy na każdego działa tak samo? Grupa naukowców z Instytutu Żywienia Człowieka i Dietetyki Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu postanowiła to zbadać.

Najpopularniejszym źródłem kofeiny jest kawa i herbata, a wśród dzieci napoje gazowane i słodycze zawierające ziarno kakaowca. Bezpieczna dawka kofeiny z wszystkich źródeł wynosi 400mg/dzień, a dla kobiet w ciąży 200mg/dzień. Jednak przeciętny człowiek może spożywać jej nawet do kilku razy więcej niż zalecana maksymalna ilość.

Wiadomo, że niektórzy należą do grupy osób wolniej metabolizujących kofeinę, co może zwiększać u nich ryzyko wystąpienia zawału serca. Dlatego osoby będące wolno metabolizującymi kofeinę nie powinny spożywać więcej niż 100mg kofeiny/dzień ze wszystkich źródeł.

Dzięki analizie DNA możemy stwierdzić, kto znajduje się w grupie podwyższonego ryzyka i odpowiednio kształtować tworzone zalecenia żywieniowe. Żywienie oparte o informacje dotyczące genotypu są najwyższym stopniem spersonalizowania zaleceń żywieniowych. Ten stopień personalizacji jest coraz popularniejszy na naszym rynku. Jednak jest to bardzo drogie i wymaga specjalistycznego wyposażenia i niezbędnej wiedzy. Nie wiadomo też, na ile włączenie takiej informacji podnosi świadomość żywieniową i zmianę zachowań konsumenta.

W związku z tym grupa naukowców z Instytutu Żywienia Człowieka i Dietetyki Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu postanowiła przeprowadzić badania, których celem jest ocena takiego wpływu spersonalizowanej diety żywieniowej.

Zespół poszukuje obecnie chętnych do wzięcia udziału badaniach. Udział w projekcie niesie dla
ochotników szereg korzyści. Po pierwsze oceniony zostanie poziom spożycia kofeiny. Na koniec projektu wszyscy uczestnicy dostaną informacje na temat swojego genu odpowiedzialnego za metabolizm kofeiny. Dodatkowo zostanie oceniony skład ciała z dokładną ocenę zawartości tłuszczowej oraz beztłuszczowej masy ciała. W próbkach krwi zostanie oznaczony m.in. tzw. profil lipidowy, poziom glukozy, insuliny. W badaniach zostanie też wykorzystana aplikacja, która pozwoli na ocenę spożycia kofeiny wśród badanych uczestników.

Projekt jest nowatorski pod względem zarówno kompleksowego podejścia do oceny spożycia kofeiny wśród polskiej populacji zdrowych dorosłych, jak również pod kątem sprawdzenia
sensowności wykorzystania nowoczesnej, drogiej technologii w doradztwie żywieniowym.

Badania te realizowane są w zespole prof. UPP. dr hab. Agaty Chmurzyńskiej, a główna osobą
odpowiedzialną za realizację projektu jest doktorantka Instytutu Żywienia Człowieka i Dietetyki i mgr
dietetyki – Ewa Bulczak. Kto chciałby się zgłosić do badań – cały czas może to zreobić. Wystarczy być w przedziale wiekowym 18-60 lat i być otwartym na naukę..

Chętni mogą się zgłaszać wysyłając maila na adres mml@up.poznan.pl, dzwoniąc na
numer 510 084 082 lub przez facebooka kofeinaazdrowie.

 

UP, el

Podziel się!

Dodaj komentarz

avatar