Projekt dziedzińca CK Zamek fot. UMP

Poznań: Dziedziniec przed CK Zamek idzie do remontu. I nie będzie już parkingiem

Zieleń – i to drzewa – kawiarnia, ławki oraz przestrzeń do organizacji koncertów i spektakli.Tak będzie wyglądał dziedziniec CK Zamek, obecnie parking, po remoncie. To efekt konkursu rozpisanego przez miasto.

Zwycięska koncepcja architektoniczna została wyłoniona spośród ośmiu prac, które dostały się do finałowego etapu konkursu. Zgłosili je: Aleksander Wadas Studio (I nagroda i 25 tys. zł), Aneta Faner (II nagroda i 15 tys. zł), DA Dziuba Architekci (wyróżnienie), Michał Bernasik Architekci, Mikołaj Gierych + Mili młodzi ludzie, MOFO Architekci MA + Mofo Architekci, MPP Spółka (wyróżnienie), Palmett (III nagroda i 10 tys. zł.).

Projekt Aleksander Wadas Studio wykorzystuje potencjał drzemiący w dziedzińcu i tworzy nowe, reprezentacyjne miejsce spotkań poznaniaków. Będzie to kompletna przebudowa dziedzińca i stworzenie miejsca przyjaznego użytkownikom i wielofunkcyjnego, gdzie każdy znajdzie coś dla siebie.

Centralnym punktem założenia architektonicznego jest pawilon, który ma stanąć w południowej części placu i mieścić kawiarnie. Projekt przewiduje również częściowe zacienienie dziedzińca – zarówno za pomocą naturalnego cienia drzew, jak i zadaszenia od strony północnej oraz przestrzeni pod dachem w części zachodniej, które ma służyć jako miejsce przesiadywania, umiejscowienia sceny, czy organizacji warsztatów na świeżym powietrzu.

– Dziedziniec ma mieć charakter zielonej, “oddychającej” przestrzeni miejskiej o niemal uzdrowiskowym charakterze – miejskiego zdroju. Bardzo ważnym aspektem kształtowania wyjątkowego mikroklimatu miejsca jest woda – mówią autorzy projektu.

Elementami tego założenia ma być płytkie lustro wody w posadzce, które zimą może być wykorzystywane jako ślizgawka, źródła wody pitnej dla ludzi i zwierząt oraz dysze rozpylające wodę z wysokości kilku metrów. Plac zyska również nowe nasadzenia zieleni i ekologiczny system nawadniania odzyskujący wodę deszczową.

Dzięki wprowadzeniu elementów mobilnych, czyli mebli ruchomych i roślin w donicach, dziedziniec może być użytkowany na wiele sposobów – projektowane lustro wody, po osuszeniu, może stać się widownią dla sceny pod zadaszeniem (projektanci zakładają wydarzenia do 200-300 osób) lub miejscem zabaw dzieci.

– Dla nas, władz miasta Poznania, najważniejsze jest, żeby przywrócić dziedziniec mieszkańcom – podsumowuje Jędrzej Solarski, zastępca prezydenta Poznania.

Mieszkańcom z pewnością będą też służyć miejskie regały z książkami i multimedialny informator o programie CK Zamek. Przestrzeń ma zostać dostosowana do potrzeb osób z niepełnosprawnościami ruchowymi oraz osób niedowidzących.

Całości projektu dopełniają meble miejskie. Stałe – wykonane z betonu i mobilne – wykonane z aluminium. Meble mają uwzględniać potrzeby osób starszych i dzieci – siedziska mają być częściowo wyposażone w oparcia i podłokietniki, a część mebli ma być obniżona, co umożliwi korzystanie z nich najmłodszym.

– Postanowiliśmy przyznać I nagrodę projektowi biura architektonicznego Aleksander Wadas Studio za wyczerpujące odpowiedzi na potrzeby zamawiającego- mówi Piotr Kostka, prezes poznańskiego oddziału Stowarzyszenia Architektów Polskich i przewodniczący sądu konkursowego. – Pawilon z częścią gastronomiczną wychodzi z aktywnością zamkową na zewnątrz. Masywny dach pawilonu nawiązuje do architektury zamku, a domknięty plac pomiędzy zamkiem a pawilonem podzielono czytelnie na strefy – wypoczynku i reprezentacyjną. Projekt daje dużo możliwości aranżacji przestrzeni placu. A meble miejskie zostały rozmieszczone w sposób przemyślany, tworząc przyjemne enklawy na różne okazje. Dodatkowo enklawy wydzielone zostały, przemyślaną pod kątem zmian pór roku, całoroczną zielenią

Z uzyskania nowej przestrzeni cieszy się też Anna Hryniewiecka, dyrektor CK Zamek.
– Dla nas jest to ogromna szansa, żeby wyjść do ludzi z naszym programem – podkreśla. – Dzięki zmianie funkcji dziedzińca będziemy mogli mury zamku uczynić, w symboliczny sposób, bardziej przezroczystymi, wręcz szklanymi. Chcemy, żeby ta przestrzeń żyła i było miejscem odpoczynku, rozmów i bycia razem.

Zwycięska praca konkursowa stanie się podstawą projektu budowlanego i wykonawczego. Zakończenie prac projektowych przewidziane jest na rok 2020. Wystawę prac pokonkursową można oglądać w Holu Wielkim w CK Zamek od 14 października do 9 listopada 2019 r.

UMP, el

0 0 vote
Oceń artykuł
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze