biała kiełbasa fot. UMP

Poznań: Certyfikaty dla białej kiełbasy wręczone

Osiem firm w tym roku otrzymało unijny certyfikat uprawniający do produkowania Kiełbasy Białej Parzonej Wielkopolskiej.

Biała kiełbasa wielkopolska była znana i wyrabiana na tych terenach najprawdopodobniej już w czasach piastowskich, jednak udokumentowane dane dotyczące jej produkcji i popularności mamy dopiero z XIX wieku. Serwowana była głównie na Wielkanoc i z tym świętem jest kojarzona, chociaż chętnie jedzono ją także o innych porach roku.

Prawo Unii Europejskiej chroni ten produkt regionalny od czterech lat. Latem 2017 roku Kiełbasa Biała Parzona Wielkopolska została zarejestrowana jako produkt posiadający Chronione Oznaczenie Geograficzne, co oznacza, że tylko kiełbasa produkowana zgodnie z precyzyjnie opisaną recepturą i technologią na dokładnie określonym obszarze geograficznym kraju (województwo wielkopolskie oraz kilka powiatów z dwóch sąsiednich województw) ma prawo być nazywana Kiełbasą Białą Parzoną Wielkopolską.

Zgodnie z wyznacznymi certyfikatu kiełbasa ma od 10 do 12 centymetrów długości i średnicę do 3,3 centymetrów. Wytwarzana jest wyłącznie z mięsa wieprzowego, z łopatki i szynki, od 48 do 72 godzin po uboju (co oznacza w praktyce, że musi być to mięso z Polski). Mięso I klasy musi stanowić 70% ogólnej masy, II klasy 20% a III klasy tylko 10%, nie może też być peklowane – to dzięki temu kiełbasa ma ten charakterystyczny “biały” kolor.

Znakiem rozpoznawczym jest zawartość majeranku – nie mniejsza niż 0,3 kg na 100 kg mięsa. Pozostałe przyprawy to: sól warzona, świeżo starty czosnek i świeżo zmielony pieprz czarny. Wszystko razem zapewnia kiełbasie wyjątkowy smak i aromat, a także wygląd różniący ją od innych kiełbas tego typu.

Obecnie (dane na dzień 23 marca 2021 roku) prawo produkowania kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej posiada 8 firm posiadających certyfikat:

Zakład Mięsny sp.j. Konarczak z Pogorzeli,
Zakłady Mięsne Szajek sp. z o.o., sp. kom. z Granowa,
Zakłady Mięsne Mielczarek sp. z o.o., sp. kom. z Komornik,
Zakłady Przetwórstwa Mięsnego Dworecki sp. j. z Chojna,
WALDI Zakłady Mięsne sp. z o.o., sp. kom z Grodziska Wielkopolskiego,
AGRO-HANDEL Sp. z o.o. z Krzywinia,
Zakłady Mięsne WIWA A.J. Wróblewscy Sp. Jawna z Dopiewa,
Rzeźnictwo Zyguła Zbąszynek sp. z o.o., sp. kom ze Zbąszynka.

UMP

3.9 10 votes
Oceń artykuł
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze