Ciasta na Święta – jakie przysmaki powinny pojawić się na wigilijnym stole?

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. A wraz z nimi sezon przygotowań do spotkań w gronie najbliższych, zarówno w czasie wigilii, jak i innych dni świątecznych.

Nieodłącznym elementem takich przyjęć są wypieki, których nie może zabraknąć na stole. Jakie ciasta tradycyjnie towarzyszą Polakom w czasie Świąt?

Makowiec

Myślisz – Wigilia, mówisz – makowiec? Nie jesteś jedyny – makowiec to jedno z najpopularniejszych bożonarodzeniowych ciast. Strucla z makiem, makownik, makowiec, ten przysmak funkcjonuje pod kilkoma nazwami. Niezmienny jest natomiast jego skład. Wyjątkowy deser tworzą: mak, bakalie (m.in. rodzynki, skórka pomarańczowa i orzechy), ciasto oraz takie dodatki jak miód czy delikatny lukier.

Kiedyś wierzono, że zjedzenie tego ciasta w wigilię przynosi szczęście na cały rok. Wieki temu, gdy dzień ten pełnił funkcję wieczerzy zadusznej, uważano, że mak może umożliwić kontakt z duszami zmarłych.

Największym zainteresowaniem cieszy się makowiec w wersji zawijanej, czyli jako rolada.

Piernik

W wielu domach nie zabraknie również piernika. To intensywnie korzenne ciasto zdecydowanie częściej występuje w formie ciasteczek, czyli mających stałe grono swoich odbiorców pierniczków, jednak na Boże Narodzenie często piecze się je w większej formie.

Nazwa piernik pochodzi od staropolskiego słowa „pierny” i związana jest właśnie z licznymi przyprawami, wchodzącymi w skład tego wypieku. Nie brakuje w nim goździków, cynamonu, kardamonu czy imbiru.

Do pierników dodaje się również miód oraz mieszankę mąki pszennej i żytniej. Często można spotkać również smakołyki, które przełożono powidłami, przeważnie tymi śliwkowymi.

Keks

Do tradycyjnych ciast na Święta bez wątpienia zalicza się również keksa. Przyjęło się, że pierwsze słodkości tego typu pojawiły się już w czasach rzymskich i znajdowały się w nich winogrona.

Keks, który pojawia się na wigilijnych stołach, zawiera bakalie takie jak rodzynki, suszona żurawina, daktyle, morele, figi, kandyzowane owoce czy migdały i mieszanki różnych odmian orzechów.

Keks słynie z tego, że długo zachowuje świeżość, więc idealnie sprawdza się również jako deser na poświąteczne dni.

Sernik i inne propozycje

Oprócz wspomnianych ciast na polskich stołach często pojawiają się również serniki (np. złota rosa czy seromakowiec), ale coraz więcej osób przygotowuje lub zamawia w cukierniach takich jak https://www.kandulski.pl/produkty/torty-tradycyjne torty, które sprawdzają się przy większej liczbie świętujących osób. Polacy stawiają również na tarty czy muffinki, ale kanon składający się ze wspominanych trzech ciast – makowca, keksa i piernika – pozostaje od dekad niezmienny.

Artykuł sponsorowany

Podziel się!

Dodaj komentarz

avatar