Ładowanie Wydarzenia

« Wszystkie Wydarzenia

  • To wydarzenie minęło.

III Konkurs Kulinarny “Gęsina na imieninach” w Hotelu Moderno

29 października 2019 @ 09:00 - 30 października 2019 @ 02:00

60508 image 69327229 3565112433514185 7484414983581728768 n - III Konkurs Kulinarny "Gęsina na imieninach" w Hotelu Moderno

29 października w Hotelu Moderno organizowany będzie konkurs kulinarny: 3 konkurs kulinarny Gęsina na Imieninach Hotel Moderno Poznań podczas którego Drużyna Szpiku będzie rozprowadzać cegiełki a dochód z nich przeznaczą na zorganizowanie corocznej akcji Szpikowa Paczka 2019 dla dzieci z oddziału onkologicznego w Poznaniu przy ul. Szpitalnej.

To idealna okazja aby zobaczyć jak najlepsi kucharze z Polski zmagają się z gęsiną, która od wielu lat posiada swoją historię i dziedzictwo kulturowe. Stworzą przepyszne dania które będą mogli Państwo obserwować na żywo w restauracji Steak & Grill w Hotelu Moderno.

Cegiełki będzie można nabyć na stoisku wolontariuszy gdzie to Wy decydujecie za jaką kwotę chcecie pomóc Drużynie Szpiku w zorganizowaniu świątecznych paczek.

Serdecznie zapraszamy do wzięcia udziału w wydarzeniu, wsparciu Drużyny Szpiku

REGULAMIN:

Warunki uczestnictwa
1. W konkursie mogą uczestniczyć kucharze z dowolnych zakładów gastronomicznych, zarówno hotelarskich jak i pojedynczych restauracji i cateringu z całej Polski.
2. Wszyscy kucharze biorący udział w konkursie mogą posiadać dowolny stopień w hierarchii zawodowej.
3. Uczestnicy konkursu powinni być pełnoletni.
4. Potwierdzenie zgłoszenia do konkursu powinno być dokonane w formie elektornicznej e-mailem wraz z receptura, opisem oraz z wyraźnym zdjęciem w kolorze wykonanej potrawy i przesłane na adres: konkursy.kulinarne.polska@gmail.com UWAGA! – Termin nadsyłania zgłoszeń upływa w dniu 14.10.2019r. Natomiast odpowiedzi będa odesłane do dnia 21.10.2019r.
5. Formularz ze zgłoszeniem uczestnictwa należy wypełnić tak, aby zawierał czytelne imię i nazwisko wraz z numerem telefonu i adresem e-mail oraz pełną nazwę zakładu zgłaszającegoswojego uczestnika. Wraz ze zgłoszeniem należy dokonać akceptacji treści niniejszego Regulaminu, z którym kandydaci na uczestników mogą zapoznać się także na stronie internetowej www.hotelmoderno.pl. Ponadto kandydaci zobowiązani są do złożenia oświadczenia, iż wyrażają zgodę na publikację ich wizerunków uwiecznionych fotograficznie bądź techniką filmową w trakcie przebiegu konkursu, a także o nieodpłatnym przeniesieniu na Organizatora autorskich praw majątkowych do stworzonych przez siebie potraw na polach eksploatacji: uwiecznianie dowolną techniką, rozpowszechnianie we wszelkiego rodzaju mediach.
6. Komisja powołana przez Organizatora dokona wstępnej selekcji 11 drużyn i 2 drużyny rezerwowe na podstawie subiektywnej oceny opisu i zdjęcia zgłoszonej potrawy. Osoby zakwalifikowane do udziału w konkursie zostaną powiadomione o zakwalifikowaniu do konkursu do dnia 21.10.2019r. Bez konieczności kwalifikacji posiada ubiegłoroczny Król Gęsiny, jako obrońca tytułu – Restauracja Grodzka12 z Leszna – po wcześniejszym pisemnym dokonaniu zgłoszenia z podaniem receptury i zdjęciem kolorowym dań.
7. W przypadku odstapienia od konkursu z którejś drużyny organizator powiadamia uczestników z listy rezerwowej o udziale w konkursie do dwóch dni przed rozpoczęciem konkursu.
8. Drużyny z listy rezerwowej muszą być w pełni przygotowane do udziału w konkurskie i mimonie wystąpienia są świadome poniesionych z tym kosztów.

Zasady organizacyjne
1. Drużyny startujące w konkursie kulinarnym z 2 różnych restauracji muszą ustalić pod jaką nazwą wezmą udział w konkursie.
2. Odprawa obowiązkowa uczestników konkursu odbędzie sie w sali głównej o godzinie 8-30
3. Każdy uczestnik konkursu lub jego zakład pokrywa koszty przejazdu oraz produktów użytych do wykonania dania konkursowego.
4. Organizator zapewnia dla każdej drużyny produkty które powinny być wykorzystane w Przystawce jak i w Daniu Głównym- Oryginalny sok – sok żurawinowy- Słomiński – boczek- Drake Krzysztof Kaczor – Okowita jabłko- Spomlek – Bursztyn ser- Bone Broth – Sos Demi Glace- Debic – MasłoNiewykorzystanie jednego z produktów będzie karane odjęciem 5 punktów.
5. Drobny sprzęt potrzebny do wykonania potrawy każdy zespół uczestniczący w konkursie przywozi ze sobą np: rondelki, patelnie, termomix, cyrkulator.
6. Wszyscy uczestnicy konkursu występują w standardowych strojach kucharskich:- bluza kucharska- czapka- zapaska- spodnie kucharskie (wykluczone są krotkie spodenki)
7. Ocenie bedą podlegać techniki kulinarne, estetyka, smak, umiejętność wykorzystania całego produktu, organizacja stanowiska pracy, oraz DYSCYPLINA.
8. Konkurs będzie się odbywał w Hotelu Moderno w Poznaniu ul. Kolejowa 29 i jest imprezą otwartą.
9. Organizator wyposaży stanowiska pracy w środki czystości i materiały higieniczne.

Reguły przeprowadzania konkursu
1. Każda praca wykonana przez uczestnika konkursu będzie uważana za pracę przygotowanąspecjalnie na konkurs
2. Konkurs zostanie przeprowadzony w dniu 29.10.2019 r.
3. Wykonanie zadania konkursowego będzie oceniane przez powołanych przez Organizatora jurorów pracujących w dwóch składach jurorskich: technicznym oraz degustacyjnym.
4. Każdy juror techniczny i degustacyjny może przyznać max 10 punktów.
5. Sposród wybranych drużyn będą wyłonione w drodze losowania w dniu konkursu 2 osoby zróznych restauracji które beda czuwać nad prawidłowym przebiegiem konkursu. Losowanie odbędzie sie o godzinie 8.00 i będą to:- Właściciel- Menager- Kierownik sali.
6. Każda ekipa konkursowa otrzyma 10 minut przed rozpoczęciem pracy na rozłożenie drobnego sprzętu oraz produktów i zaznajomienie się z wyposażeniem dostarczonym przez Organizatora.
7. Głównym produktem na konkursie kulinarnym będzie GĘSINA TJ. DOWOLNA CZĘŚĆ GĘSI.Każda dwuosobowa ekipa musi wykonać potrawę w formie przystawki i dania głównego na 7 talerzach dostarczonych przez Organizatora. – 6 talerzy trafia do sędziów degustacyjnych- 1 talerz wybrany przez sędziów technicznych trafia na wagę, do zdjęcia i na ekspozycję.Przystawka z PODROBÓW GĘSICH może być przygotowana wcześniej, natomiast dodatki mogą być jedynie obrane i umyte ale w żaden sposób nie przetworzone7A . Talerze uczestnikom dostarczy Partner Konkursu firma M.Ferber Wypożyczalnia Gastronomiczna: Talerz płaski rozmiar 29 cm do przystawki oraz 31 cm do dania głównego? Marka RAK seria Fine Dine? Kolor écru?
8. Wszystkie prace konkursowe powinny być wyjątkowo oryginalne, jednocześnie bardzo eleganckie i wykwintne podane w formie degustacyjnej nie przekraczającej:- Przystawka – 100g/120g- Danie główne-220g/240g

9. Czas przygotowania, od momentu wejścia na stanowisko pracy, do momentu ustawienia 7 przygotowanych porcji na ladzie ekspedycyjnej nie może przekroczać 80 minut wraz z serwisem. Niedotrzymanie podanego czasu pociągnie za sobą konieczność naliczenia punktów karnych, a ekipie przekraczającej regulaminowy czas pracy ponad 15 minut zostanie ona przerwana, a potrawa zostanie oceniona w stopniu, jakim została przygotowana.
10. Występ każdej ekipy powinien zawierać w sobie elementy widowiskowej sztuki kulinarnej, jak również finezji, lekkości i perfekcji wykonania.
11. Wszystkie produkty użyte w konkursie nie mogą być poddane wcześniejszej obróbce, a dodatki skrobiowe, jarzynowe czy grzyby mogą być jedynie umyte i obrane, lecz w żaden sposób nieuformowane. Dopuszczalne jest zamarynowanie lub zapekolowanie mięsa.
12. Wszystkie konkursowe dania muszą składać się wyłącznie z jadalnych produktów, dotyczyto również dekoracji.
13. Decyzja jury ustalające wyniki konkursu są ostateczne i niepodważalne.
14. Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymują dyplomy za uczestnictwo oraz nagrody w formie rzeczowej.
15. Organizator konkursu zastrzega sobie prawo do publikacji zdjęć potraw konkursowych niezależnie od zajętego miejsca.
16. Wszystkie wyniki zostaną ogłoszone na Uroczystej Gali w dniu 29.10.2019 roku.W trakcie Uroczystej Gali, konkursu oraz wręczenia nagród wszyscy uczestnicy zobowiązani są do wystąpienia w stroju kucharskim.
17. Wszyscy uczestnicy po zakończeniu konkursu będą proszeni do sali jury degustacyjnego na podsumowanie przebiegu konkursu.
18. Nie dostosowanie się do powyższego regulaminu będzie skutkowało dyskfalifikacją z konkursu kulinarneg

Szczegóły

Start:
29 października 2019 @ 09:00
Koniec:
30 października 2019 @ 02:00
Wydarzenie kategoria:
Strona internetowa:
https://www.facebook.com/events/1277472109080291

Miejsce

Hotel Moderno
Kolejowa 29
Poznan, 60-718 PL
+ Google Map