Sprawdzanie zgód TCF
sobota, 27 kwietnia, 2024

Poznań: Szef kuchni walczy o kulinarnego Oscara

W Tallinie rozpoczęły się eliminacje do finału konkursu Bocuse d'Or, uznawanego za najbardziej prestiżowy turniej kulinarny świata. Polskę reprezentuje poznański szef kuchni Jakub Kasprzak z pomocnikiem Patrykiem Paczkowskim.

Światowy finał konkursu Bocuse d'Or rozegrany zostanie w przyszłym roku w Lyonie, jednak w drodze do finału kandydaci z całego globu muszą przejść przez sito eliminacji kontynentalnych, a wcześniej eliminacji krajowych.

W czwartek, 15 października, w stolicy Estonii rozpoczął się europejski etap konkursu. W Tallinie do rywalizacji stanęło 20 kucharzy ze Starego Kontynentu, w tym poznaniak Jakub Kasprzak, który zwyciężył w krajowej selekcji Bocuse d'Or.

W ramach konkursu wszyscy uczestnicy muszą przygotować dwa dania. W tej edycji są to sum oraz przepiórka. Ponadto kucharze powinni wykonać także dwa sosy, wykorzystać co najmniej trzy dodatki oraz wpleść do potraw składnik pokazujący wpływ tradycji kulinarnej swojego kraju. Zmagania czołowych kucharzy Europy potrwają dwa dni. Zwycięzców poznamy w piątek, 16 października ok. godz. 17:00.

Jakub Kasprzak jest szóstym Polakiem, który bierze udział w Bocuse d'Or Europe i jednocześnie ma szansę na kwalifikację do światowego finału w Lyonie. Do tej pory tylko jednemu kucharzowi z Polski udała się ta sztuka – w 2011 r. dokonał tego, również związany z Poznaniem, Rafał Jelewski.

Jakub Kasprzak jest miłośnikiem nowoczesnej kuchni z domieszką tradycyjnej kuchni francuskiej, a doświadczenie kulinarne zdobywał m.in. w Kanadzie, USA, Grecji i Norwegii. Jest laureatem ogólnopolskich konkursów – Kulinarnego Pucharu Polski czy Wine&Food Noble Night oraz absolwentem Instytutu Paula Bocuse.

Pierwsza edycja konkursu Bocuse d'Or zorganizowana została w styczniu 1987 roku w Lyonie i towarzyszyła targom hotelarstwa i gastronomii SIRAH. Nazwa Bocuse d'Or pochodzi od nazwiska twórcy konkursu Paula Bocuse, nazywanego papieżem gastronomii. Bocuse d'Or to “złoty Bocuse”- zwycięzca otrzymuje złotą statuetkę przedstawiającą szefa kuchni. Zdobywcy drugiego i trzeciego miejsca otrzymają statuetkę srebrną i brązową. Konkurs odbywa się co dwa lata.

UMP, el

Strona głównaLifestylePoznań: Szef kuchni walczy o kulinarnego Oscara