Sprawdzanie zgód TCF
sobota, 19 kwietnia, 2025

Tradycja i jakość. Wielkopolscy cukiernicy z certyfikatami na produkcję rogali świętomarcińskich

Ponad 80 piekarni i cukierni z Poznania i Wielkopolski otrzymało specjalne certyfikaty uprawniające do produkcji rogali świętomarcińskich. Dokumenty wręczono 28 października w siedzibie Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu. Kolejnych 10 zakładów oczekuje na przyznanie uprawnień.

Sztuka certyfikowanej produkcji

Obecnie 84 wielkopolskich producentów może legalnie wytwarzać rogale świętomarcińskie. Dokument potwierdzający zgodność z normami przyznawany jest na okres trzech lat, jednak jakość wyrobów podlega regularnym kontrolom. W przypadku wykrycia nieprawidłowości lub odstępstw od receptury, uprawnienia mogą zostać cofnięte.

Od 2008 roku poznański przysmak znajduje się w unijnym rejestrze jako “Produkt o Chronionej Nazwie Pochodzenia”. To prestiżowe wyróżnienie potwierdza wyjątkowość wyrobu, który musi powstawać z lokalnych składników według ściśle określonych zasad.

Tajemnica wyjątkowego smaku

Produkcja rogali świętomarcińskich wymaga przestrzegania precyzyjnych wytycznych. Podstawę stanowi odpowiednio przygotowane ciasto oraz charakterystyczne nadzienie składające się z białego maku, cukru, okruchów, masy jajowej, tłuszczu, rodzynek, orzechów oraz owoców w syropie lub kandyzowanych. Niezbędnym elementem jest również aromat migdałowy. Gotowy wyrób nie może przekraczać 250 gramów.

Historia i tradycja

Zwyczaj wypiekania rogali świętomarcińskich narodził się w 1891 roku z inicjatywy księdza Jana Lewickiego, proboszcza parafii św. Marcina. Na jego apel o wsparcie dla ubogich jako pierwszy odpowiedział cukiernik Józef Melzer. Dziesięć lat później tradycję przejęło Stowarzyszenie Cukierników.

Skala produkcji

Współcześnie członkowie Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu sprzedają około 250 ton rogali w dniu św. Marcina. Roczna produkcja sięga 500 ton, co przekłada się na około 2,5 miliona sztuk tego tradycyjnego wypieku. Konsumenci mogą sprawdzić listę certyfikowanych producentów na oficjalnej stronie internetowej Cechu.

Źródło: UMP
Strona głównaPoznańTradycja i jakość. Wielkopolscy cukiernicy z certyfikatami na produkcję rogali świętomarcińskich