Czy w Szwajcarii robią dobre piwo?

Mały alpejski kraj kojarzony jest z pięknymi krajobrazami, szaleństwem na stokach narciarskich, bankami i zegarkami. Pod względem kulinarnym mało kto potrafi wymienić typowo szwajcarskie dania (poza fondue), a tym bardziej podać nazwy szwajcarskich piw.

Czy to oznacza, że Szwajcarzy nie lubią piwa i go nie produkują? Oczywiście, że produkują, jednak średnie roczne spożycie tego trunku nie jest duże i szacuje się go na około 57 litrów na jednego mieszkańca. Dla porównania przeciętny Polak wypija aż 100 litrów rocznie, zaś najwięksi europejscy piwosze, Czesi potrafią wypić ponad 140 litrów w ciągu roku. Pozornie niskie spożycie piwa w Szwajcarii wynika ze specyfiki tego kraju, który podzielony jest na trzy strefy językowe: zachodnią francuską, południową włoską i wschodnią niemiecką.

Południe Szwajcarii oraz większa część kantonów francuskojęzycznych preferuje wino, jedynie w kantonach niemieckojęzycznych widać wpływy kultury bawarskiej i austriackiej, w której to piwo odgrywa istotną rolę. Z tego względu największe szwajcarskie browary skupiają się na produkcji piwa jasnego „Helles”, określanego także „Lager”. Przemierzając centralną i wschodnią Szwajcarię, na szyldach przy karczmach i pubach można dostrzec w zasadzie tylko 3 nazwy piw:
• Eichhof (produkowane przez browar w Luzern)
• Feldschlösschen (produkowane przez Carlsberg Group w Rheinfelden)
• Cardinal (marka należąca do browaru Feldschlösschen)

Co ciekawe, w marketach i pubach dostać można najczęściej najpopularniejsze wersje tych piw, czyli „lagery”, natomiast wyłącznie w specjalistycznych sklepach z napojami (Getränkemarkt) oferowany jest dużo szerszy asortyment. Przykładowo browar Eichhof oprócz lagera z żółtą etykietą, produkuje kilkanaście rodzajów piw m. in.: ciemne piwo Hubertus, piwo klasztorne niefiltrowane Klosterbräu, czy wreszcie nieco mocniejsze piwo słodowe Barbara.

Ogólnie jednak wybór piw nie jest oszałamiający i dla prawdziwych smakoszy tego trunku może być rozczarowujący. Jak się okazuje jednak, na terenie całego kraju znaleźć można małe lokalne browary, które produkują piwa o nieco bardziej wyrafinowanym smaku. Przykładem może być browar Docteur Gab’s, który powstał w 2001r. w Savigny i oferuje 9 różnych gatunków piw, w tym m. in.: Tempete – jasne piwo typu Tripel Bock, Houleuse – piwo pszeniczne, Ipanema – piwo typu India Pale Ale oraz Tenebreuse – ciemny stout. Z kolei browar Felsenau z Berna specjalizuje się w niefiltrowanych piwach jasnych, zaś Bier Factory z Rapperswil oferuje piwa typu IPA, stout, Ale, Pale Ale, porter, a także piwa smakowe (bardzo rzadkie w Szwajcarii) np. czekoladowy porter czy piwo miodowe. Jeśli ktoś ma ochotę napić się robionego na miejscu pysznego świeżego piwa, może odwiedzić malutki browar Rathaus Brauerei w Luzern, który jest częścią restauracji o tej samej nazwie. Smakosze mogą także zajrzeć do Pilgrim Brauerei Kloster w Fischingen, Appennzeller Brauerei czy Brauerei Falken. Piwa z dwóch ostatnich browarów można dostać także w dobrych sklepach na terenie całej Szwajcarii.

Jeśli ktoś wybiera się do Szwajcarii i ma ochotę napić się tam dobrego piwa, może również liczyć na dość dobry wybór piw importowanych. Najwięcej spotkać można piw niemieckich, ale zdarzają się też piwa belgijskie, amerykańskie i brytyjskie.

TenPoznań - partnerzy

Profil osób współpracujących z portalem TenPoznan.pl

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o