Kolejne przypadki występowania ptasiej grypy na terenie Wielkopolski doprowadziły do tego, że część mieszkańców województwa zaczęła się obawiać czy wirus nie jest dla nich groźny.
Z tego też powodu Łukasz Mikołajczyk, wojewoda wielkopolski, wystosował apel do mieszkańców, w którym przypomina m.in. podstawowe zasady zachowania higieny oraz bioasekuracji. – Wirus ptasiej grypy nie jest niebezpieczny dla ludzi. Do tej pory nie notowano przeniesienia infekcji na człowieka – wyjaśnia wojewoda, dodając, że człowiek jeżeli nie zachowuje odpowiednich środków bezpieczeństwa może jednak przenosić wirusa, chociażby na odzieży. I mimo, że on nie zachoruje to istnieje ryzyko, że w ten sposób zarażą się kolejne ptaki.
– W celu zminimalizowania ryzyka przeniesienia wirusa należy przestrzegać podstawowych zasad higieny oraz bioasekuracji przy obsługiwaniu drobiu, tj. unikać kontaktu z ptakami – pamiętajmy, że zarazić się można nawet poprzez dotknięcie piór chorego ptaka, zachowujmy czujność podczas spacerów w parkach; w kontakcie z ptakami (np. w gospodarstwach, gdzie hodowany jest drób) należy używać jednorazowych rękawiczek; myć ręce po każdorazowym zetknięciu z ptactwem, zarówno dzikim, jak i hodowlanym; ptasie jaja i mięso drobiowe należy trzymać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, aby nie miały styczności z inną żywnością; unikać spożywania surowego jajka; myć dokładnie z użyciem detergentu wszystkie przedmioty, które miały kontakt z surowym drobiem (deski, noże, talerze); pamiętać, że zamrożenie mięsa nie niszczy wirusa ptasiej grypy; spożywać mięso drobiowe, przetwory drobiarskie i jaja poddane odpowiedniej obróbce cieplnej w temperaturze minimum 70 st. C (wirus ptasiej grypy w tej temperaturze ginie); zadbać o to, aby dzieci unikały miejsc bytowania dzikiego ptactwa, ferm drobiu oraz innych miejsc jego przetrzymywania lub karmienia; nie dotykać padłych lub sprawiających wrażenie chorych ptaków; nie karmić dzikich ptaków prosto z ręki, a także nie dopuszczać, by siadały one na rękach lub ramionach – wymienia wojewoda.
Należy też dodać że, jak informuje Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny, w dalszym ciągu prowadzony jest wzmożony nadzór nad sprzedażą mięsa drobiowego. – Warto pamiętać także o wykonaniu szczepienia ochronnego przeciwko grypie sezonowej przed sezonem grypowym lub w jego trakcie, co zminimalizuje ryzyko zakażenia się wirusami grypy i uchroni przed wystąpieniem powikłań choroby – podsumowuje wojewoda.