Reklama

Kasza jaglana? Na zdrowie!

Nie należy ona do najatrakcyjniej wyglądających. Nie jest także zbyt popularna. Wszystko przez to, że nie każdy wie jak ją odpowiednią przygotować, aby była smaczna. O czym mowa? O kaszy jaglanej, która przyrządzona we właściwy sposób potrafi zachwycać smakiem nawet tych, którzy za nic w świecie nie zdecydowaliby się na włożenie jej do garnka. Poza tym kasza jaglana zaliczana jest do grona najzdrowszych kasz.

Jest znana ludziom od bardzo dawna, ale niestety została zepchnięta do lamusa przez bardziej popularne – ziemniaki, makarony i ryż. Jednak nikt nie odbierze jej właściwości odżywczych, jakie posiada. I to dzięki nim coraz częściej zaczyna gościć na naszych stołach, chociaż wielu dietetyków, lekarzy i specjalistów zajmujących się odżywianiem wciąż uważa, że ta w naszym jadłospisie pojawia się zbyt rzadko. A szkoda, gdyż poddana odpowiedniej obróbce termicznej oferuje bardzo ciekawe walory smakowe. Poza tym może być stosowana do dań głównych, jak i deserowych improwizacji. Głównym powodem, dla którego warto skusić się na kaszę jaglaną są jej właściwości odżywcze, a nawet lecznicze.

Tak, to prawda, ta znana od dawna ludzkości kasza uważana jest za najzdrowszą z kasz i powinna znaleźć się bardzo wysoko w naszym jadłospisie. Ale do rzeczy! Na początku trzeba wiedzieć, że kasza jaglana należy do grupy kasz o zasadotwórczych, a jej walory odżywcze stawiają ja na równi z bardziej popularną – kaszą gryczaną. Poza tym zawiera ona niewielkie ilości skrobi, oferując w zamian sporą dawkę przyswajalnego w prosty sposób białka. Oprócz tego jest to także potężny zastrzyk witamin z grupy B, takich jak: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny). Można znaleźć w niej sporą dawkę żelaza i miedzi. Kasza jaglana jest lekkostrawna, nie powoduje także reakcji alergicznych, ponieważ nie zawiera glutenu, który ma właściwości silnie uczulające.

Zalecana jest przez lekarzy i dietetyków osobom chorującym na celiakię, które zmuszone są stosować dietę bezglutenową. Jest także szczególnie wskazana dla osób z problemami żołądkowymi oraz chorującym na niedokrwistość. Co ciekawe ma ona także właściwości antywirusowe oraz skutecznie łagodzi wszelkiego rodzaju stany zapalne błon śluzowych, gdyż szybko osusza wydzielinę powstającą w czasie trwania kataru.

data-matched-content-rows-num="8,4" data-matched-content-columns-num="1,4" data-matched-content-ui-type="image_stacked,image_stacked"

Dodaj komentarz

avatar